Nespresso är ett av de mest kända och bästa tillverkarna när det kommer till bryggning av kaffekapslar i hemmet. Om du letar efter en lösning som är riktigt bra behöver du inte leta särskilt länge. Nespressos två olika serier, OriginalLine och VertuoLine, har säkerligen det du eftersöker. Men vilken är du de huvudsakliga skillnaderna mellan dessa två? Det skall vi försöka utröna nedan!
Modellutbud av kaffemaskiner för Nespresso och Vertuo
I Nespresso OriginalLine-serien finns åtta basmodeller och totalt 12 olika produkter med en mängd olika storlekar och funktioner, från den lilla Pixie upp till Lattissima. Här har Nespresso samarbetat med en mängd andra tillverkare.
I jämförelse är VertuoLine-bryggarna tillverkade av Nespresso själva. Det finns egentligen bara två modeller tillgängliga, nämligen Vertuo och Vertuo Next. De är relativt lika i form och funktionalitet. Denna serie är relativt ung och det kommer säkert att dyka upp fler modeller i framtiden.

Kaffemaskinerna har varierande koppstorlekar
Nespressos Original-bryggare, som CitiZ och Pixie för att ta några exempel, erbjuder tre koppstorlekar: 25 ml (ristretto), 40 ml (espresso) och 110 ml (lungo). Det är inte alla bryggare som erbjuder samtliga tre utan vanligtvis är det 40 ml och 110 ml som gäller. Dock kan man inte på dessa maskiner få ut mer än dessa 110 ml. Kan man då inte brygga en vanlig kopp kaffe med med Original-Line? Inte i ordets rätta bemärkelse, men man kan göra en Americano eller en ‘Long Black”, dvs en espresso med extra tillsatt vatten. Vissa maskiner har en så kallad ”top up”-funktion som gör det enkla att trycka i lite extra vatten.
VertuoLine-bryggarna, som introducerades 2014, erbjuder hela fem olika koppstorlekar, framförallt för attrahera den amerikanska marknaden: 40 ml (espresso), 80 ml (dubbel espresso), 150 ml (gran lungo), 230 ml (vanligt kaffe) samt 414 ml (Alto XL). Man kan även brygga upp till ca 502 ml med Alto XL-kapslarna.

Nespresso och Vertuo – två kaffemaskiner, med två olika bryggmetoder
De två olika systemen använder sig av två helt olika tekniker när det kommer till bryggningen, vilket kanske inte är helt uppenbart när man står framför respektive maskin.
Ursprungs-bryggarna, OriginalLine, använder ett tryckbaserat system. Där punkteras kapseln och hett vatten pressas igenom med ett tryck på 19 bar. Det är i mångt och mycket samma teknik man använder när man brygger traditionell espresso.
VertuoLine-bryggarna använder sig av ett roterande system, s.k. ‘Centrifusion’. Hett vatten pumpas in i kapseln varvid det centrifugeras i 7.000 varv i minuten för att riktigt blanda sig med kaffet innan det rinner ner i koppen. Denna metod ger en tjockare crema och är tystare under drift.

Vertuo & Nespresso med inbyggda mjölkskummare

Flera OriginalLine-modeller – t.ex. Lattissima och Creatista, har inbyggda mjölkskummare, Vertuo-bryggarna har inga modeller alls med inbyggd skummare (det ska dock vara på gång). Icke desto mindre säljer Nespresso separata mjölkskummare (Aeroccino), och vissa bundlas i paket. Så oavsett vilken modell man väljer kan man skumma sin mjölk, men skall enheten vara integrerad i bryggaren måste du skaffa dig en OriginalLine.
Kaffemaskinernas temperatur, smak och vad är crema?
Vad betyder då ‘crema’, ett uttryck som alla, inte minst baristor, slänger sig med?
Själva ordet crèma kommer från italienskan och betyder ‘nötbrunt skum på espressokaffe’. Det uppstår genom kemiska reaktioner som inträffar under själva bryggningsprocessen. Smaken tenderar att bli lite sur pga av koldioxiden och det lägre pH-värdet.
En av de största, mätbara och märkbara, skillnaderna mellan de två olika systemen är mängden och kvaliteten crema. Det har funnits en del kunder som ondgjort sig över creman i det kaffe de bryggt med OriginalLine-serien, att den blir otillräcklig och fadd. Det tog Nespresso fasta på när de designade och tillverkade VertuoLine-serien, man ville att creman skulle vara tjock, krämig och smakfylld. Ger det verkligen en bättre espresso eller är det bara ett marknadsföringsknep?

Faktorerna som avgör kaffets smak
Vi har ju redan rört vid att de två systemen har olika bryggmetoder och dessa leder till att VertuoLine-bryggarna använder en lägre temperatur. Det kan tyckas vara en petitess, men det kan ha stor betydelse för slutresultatet. Ju högre temperatur, desto fler aromer och smaker utvinner man ur kaffeblandningen. Smaken blir också godare och fylligare. Du får helt enkelt ett starkare kaffe.
Vertuo-modellerna brygger ett mildare kaffe som också blir litet svalare. En OriginalLine kommer ge dig ett hetare/varmare kaffe men fortfarande inte så hett som från en äkta espressomaskin eller om du gör egen kaffepress.
Varför skall man då skaffa sig en VertuoLine-bryggare om kaffet både blir svalare och svagare? Centrifugal-tekniken i dessa maskiner ger helt enkelt mer crèma.
Åsikterna går isär vad gäller cremans vara och icke vara. Vissa anser att mycket creman indikerar att baristan använt färska bönor och att espresson är bättre och godare. Andra anser att mycket crema är en indikation på att man använt en stor del Robusta-bönor i bryggningen, vilka de flesta anser vara en sämre böna.
Vad betyder allt detta i Nespressos universum? Den tunnare creman som du får när du brygger med en OriginalLine-bryggare liknar allra mest den crema du får när man brygger espresso på färska Arabica-bönor. Det extra tjocka skummet VertuoLine ger betyder antingen det är högre andel Robusta-bönor i kaffekapslarna eller, mer troligt, att mer crema uppstår i centrifugeringen. Vi anser att denna crema är mer som ett skum, inte lika tjockt och inte lika bra och välsmakande.
Utbud av kaffekapslar och smaker – priser på kapslar – tredjehandsmarknaden
Nespresso är långt ifrån billigast på marknaden vad gäller kaffekapslar och bryggare, men kvaliteten är hög. För att ge dig en hum om priserna på kaffekapslar i original:
- Kaffekapslar i Nespresso original till OriginalLine kostar ca 4,20-5,20 kr per kapsel och uppåt.
- Kapslar till VertuoLine kostar runt 5,40-9,80 kr per kapsel.
Äger du en Nespresso Original Line-bryggare så har de möjligheter att köpa kapslar tillverkade av tredje part, detta eftersom patentet släppts fritt. Här kan man komma undan med billiga kaffekapslar för så lite som 1,30 kr per kapsel, och upp till 3 kr för några som är riktigt bra. Givetvis håller de absolut billigaste kapslarna inte den bästa kvaliteten. Det kan vara värt att betala litet extra och få ett bättre kaffe, en bättre kapsel, men fortfarande spara in någon krona gentemot Nespressos originalkapslar.

Man skall också veta att utbudet är enormt till detta system!
Vertuo-maskinerna använder sig av ett streckkodssystem. Varje kapsel har en streckkod som berättar för bryggarna hur den skall beredas och hur mycket vatten som skall tillsättas. Bryggaren scannar av streckkoden och justerar helt automatiskt inställningarna utan att användaren behöver göra något. Slutresultatet blir således likadant, gång efter annan.

Nackdelen med detta är dock att det endast finns kaffekapslar i original från Nespresso att köpa, det finns alltså inga billiga kapslar från tredje part att tillgå på marknaden som läget är i skrivande stund. Utbudet – förutom i det fall man använder en återanvändningsbar kapsel, är således inte lika stort.
Ett urval av kaffekapslar till OriginalLine (Nespresso original):
Kategori | Namn / beskrivning | Intensitet |
---|---|---|
Intenso | Kazaar: Intensiv, sirapig | 12 |
Dharkan: Långrostad, sammetslen | 11 | |
Ristretto: Lång och kontrasterande | 10 | |
Arpeggio: Intensiv och krämig | 9 | |
Roma: Full och balanserad | 8 | |
Espresso | Livanto: Rund och balanserad | 6 |
Capriccio: Rich and Distinctive | 5 | |
Volluto: Söt och lätt | 4 | |
Cosi: Mild och varsamt rostad | 4 | |
Lungo | Envivo Lungo: Potent and Caramelized | 9 |
Fortissio Lungo: Fyllig med stor kropp | 8 | |
Vivalto Lungo: Komplex och balanserad | 4 | |
Linzio Lungo: Mjuk och rund | 4 | |
Koffeinfritt | Ristretto Decaffeinato: Kraftig, kontrasterande | 10 |
Arpeggio Decaffeinato: Intensiv och krämig | 9 | |
Volluto Decaffeinato: Söt och lätt | 4 | |
Vivalto Lungo Decaffeinato: Komplex och balanserad | 4 | |
Master Origin | Colombia: Vinlik med röda frukter | 6 |
Ethiopia: Marmelad och apelsinblomster | 5 | |
Nicaragua: Slät honung och söt karamell | 4 | |
India: Kryddig | 11 | |
Indonesia: Tobacco Leaves and Woody | 8 | |
Att användas med mjölk (smaksatta) | Corto: Kryddig | |
Scuro: Rostad men balanserad | ||
Chiaro: Kaksöt | 6 | |
Vanillio: Vaniljsmak | 6 | |
Caramelito: Karamellsmak | 6 | |
Ciocattino: Chokladsmak |
Kaffekapslar till VertuoLine (Nespressos egna, det finns inga andra alternativ):
Kapslarna i den här serien ser annorlunda ut och kommer i olika storlekar. Som vi nämnt är varje kapsel försedd med en streckkod styr vattenflöde och volym, temperatur, infusionstid och kapselns rotationshastighet. Värt att notera att med en Vertuo-bryggare kan man bereda både espresso och vanligt kaffe.
Kategori | Namn / beskrivning | Intensitet |
---|---|---|
Espresso | Diavolitto: Intensiv och kraftfull | 11 |
Altissio: Krämig med stor kropp | 9 | |
Voltesso: Lätt och söt | 4 | |
Decaffeinato Intenso: Dense and Harmonious | 7 | |
Double Espresso | Double Espresso Scuro: Mörk och kraftfull | 8 |
Double Espresso Chiaro: Dense and Wild | 6 | |
Gran Lungo (Americano) | Fortado: Intensiv med fyllig kropp | 8 |
Arondio: Mild spannmål | 6 | |
Alforazio: Delikat blommig | 4 | |
Decaffeinato Ontuoso: Malty and Unctuous | 4 | |
Coffee | Mexico: Intensiv och kryddig | 7 |
Colombia: Fruktig med röda bär (Fair Trade) | 5 | |
Intenso: Djup och fyllig | 9 | |
Stormio: Fyllig och stark | 8 | |
Odacio: Bold and Lively | 7 | |
Melozio: Mjuk och balanserad | 6 | |
Elvazio: Delikat fruktig | 4 | |
Giornio: Sammetslik blomster | 4 | |
Solelio: Fruktig med lätt kropp | 2 | |
Decaffeinato: Round and Malty | 6 | |
Half Caffeinato: Söt och sammetslen | 5 | |
Hazelino: Hasselnöt | 6 | |
Caramelizio: Karamell | 6 | |
Vanizio: Vaniljsmak | 6 | |
Alto XL | Intenso XL: Len och stark | 7 |
Dolce XL: Len och rund | 4 | |
Att användas med mjölk (smaksatta) | Bianco Leggero: Söt småkaka | |
Bianco Forte: Mörkrostad men balanserad |
Miljöpåverkan – Vertuo och Nespresso
Nespresso har ett återvinningsprogram för sina kapslar samt ett partnerskap med ‘AAA Sustainable Quality ™ Program’ för odlare. Deras OriginalLine-kapslar är också i aluminium, vilket är 100% återvinningsbart. Eftersom OriginalLine-serien även innebär att du kan köpa kapslar från tredje part kan man finna ekologiska kaffekapslar, ‘Fair Trade’-kaffe med mera. Så generellt sett kan man säga att Original Line-konceptet är litet mer miljövänligt.

Vad är bäst – Nespresso eller Vertuo? Vår slutsats
Smaken är, som alla vet, delad. Men om man bedömer kaffets kvalitet, ekonomin och utbudet av olika kaffekapslar så rekommenderar vi att du skaffar en Nespresso OriginalLine-bryggare. Om du gillar äkta espresso men inte vill investera i en riktig espressomaskin ännu så är detta en bra första steg att ta. Du kan brygga fler espresso- och mjölkbaserade kaffedrycker och utbudet av kaffekapslar, olika smaker och olika bryggare är enormt. Är man storkonsument tenderar dessutom Vertuo-kapslarna bli en riktigt dyr historia.
Bryggare | Fördelar | Nackdelar |
---|---|---|
Nespresso OriginalLine | -Brygger tre olika storlekar (ristretto, espresso, lungo) med 19 bars tryck | |
-Smaken och texturen liknar i mångt och mycket en äkta espresso, liksom creman | ||
-Större urval av bryggare (8 basmodeller), och lättare att få tag i på begagnatmarknaden. | -Man kan endast brygga espressobaserade drycker | |
-Ett större utbud av kaffekapslar (även kompatibla kapslar) | -Maskinen är ganska högljudd | |
-Modeller med inbyggd mjölkskummare | ||
-Prisvärt system |
Bryggare | Fördelar | Nackdelar |
---|---|---|
Nespresso VertuoLine | -Större koppstorlekar (Espresso, Double Espresso, Gran Lungo, Coffee, Alto) | |
-Centrifusion | -Snålt utbud av olika modeller (3 olika modeller). Ännu så länge svåra att få tag i begagnade. | |
-Tystare än OriginalLine | -Dyra kaffekapslar. | |
-Kaffekapslar med streckkoder, för enkel hantering | -Inga kapslar tillverkade av tredje part går att köpa, endast Nespresso original (de har patent på dessa kapslar en lång tid framöver). | |
-Mer skum; ‘crema’ |
Bildkällor:Nespresso.com