Som vi alla vet innehåller kaffe rent, naturligt koffein. Men ca 10% av världens kaffedrickare önskar dricka kaffe som innehåller en lägre koffeinhalt. Men är det verkligen möjligt göra bra koffeinfritt kaffe?
Varför är det svårt att göra gott koffeinfritt kaffe?
För det första försvinner en hel del olika smaker och aromer från kaffet. För det andra är koffeinfritt kaffe svårare att rosta. Bönorna blir mer bruna än gröna och det gör det svårt att kontrollera dem under rostningen. De är också lite mindre fuktiga vilken får dem att rosta snabbare.
Nota bene: minns att ett koffeinfritt kaffe aldrig är 100% koffeinfritt. Det är alltid en liten del koffein som återstår, och olika länder har olika bestämmelser som reglerar detta.
Produktion av koffeinfritt kaffe
Så hur går då processen för att tillverka koffeinfritt kaffe till? Det finns flera olika tillvägagångssätt, men de har alla följande gemensamt:
- Man processar alltid bönorna innan de rostas
- Den största utmaningen är att försöka separera endast koffeinet från kaffebönorna medan man försöker lämna de andra beståndsdelarna opåverkade. Det är inte helt enkelt eftersom en kaffeböna innehåller ca 1000 olika ämnen som är viktiga för smaken och aromen.
- Eftersom koffein är vattenlösligt används alltid vatten i processen.
- Dock är vatten i sig inte den ultimata lösningen eftersom vattnet även tar bort en del av de övriga vattenlösliga ämnena som socker och proteiner, för att nämna några. Därför använder man också såsom aktivt kol, koldioxid eller etylacetat. Dessa medel hjälper till att påskynda processen och minimera de “borttagande” effekterna vatten har.
Roselius-processen
Den första kommersiellt framgångsrika metoden uppfanns av den tyska kaffehandlaren Ludwig Roselius 1903 och den patenterades 1906. Hans metod bestod i att behandla kaffet med ånga, där vattnet behandlats med en saltlösning, och där bensen används som lösningsmedel för att extrahera koffeinet. Denna process används inte längre då bensen anses cancerframkallande.

Metoder för att avlägsna koffein (decaffeination)
De fyra huvudsakliga metoderna som finns kan lättast grupperas i två olika underkategorier.
Lösningsmedelsbaserade metoder | Icke lösningsmedelsbaserade metoder |
---|---|
|
|
Lösningsmedelsbaserade metoder är de där koffeinet avlägsnas från bönorna med hjälp av ett kemiskt lösningsmedel, såsom metylenklorid eller etylacetat. Dessa lösningsmedelsbaserade metoder delas in i “direkt” eller “indirekt”.
I den direkta metoden avlägsnas koffein genom att blötlägga bönorna i ett lösningsmedel; lösningsmedlet appliceras direkt på bönorna. Den indirekta metoden innebär att man separerar vattnet till separat tank där man tillför lösningsmedel. På detta vis kommer lösningsmedlet inte i kontakt med kaffebönorna.
Finns det då hälsorisker med dessa metoder? De olika hälsodepartementen världen över har kommit fram till att riskerna är låga, så låga så att de är försumbara. Det är också så att dessa olika medel löses upp i själva tillverkningsprocessen. Icke lösningsmedelsbaserade metoder består i antingen Swiss Water Process eller metoder där man använder koldioxid (CO2).

Swiss Water Process
Historien bakom Swiss Water Process påbörjades i Schweiz 1933 och denna vattenbaserade metod, fri från kemiska substanser, ansågs banbrytande när den lanserades. Den blev kommersiellt gångbar 1980 och åtta år senare var man på Coffex S.A. igång med att processa bönorna på detta vis. Anläggningen ligger nära Vancouver i Kanada.
Som redan nämnt används inga kemikalier för att särskilja koffeinet. Man blötlägger bönorna i hett vatten för att lösa upp koffeinet. Vattnet separeras sedan och går igenom ett aktivt kolfilter. Detta filter fångar upp de större koffeinmolekylerna medan mindre molekyler av olja och smakämnen tillåts passera. Detta leder till att man får en separat tank med bönor som inte innehåller koffein eller smak och vatten med smak (GCE – “Green Coffee Extract”) i en annan tank. Nu kommer vi till det magiska ögonblicket, de smaklösa och koffeinfria bönorna kasseras, men man återanvänder det smakrika vattnet för att ta bort koffeinet i en ny sats kaffebönor. Eftersom vattnet redan är smaksatt så försvinner inte smakerna från den nya satsen, utan bara koffeinet. Kaffe som använder denna metod märks alltid med “SWISS WATER DECAF”. Denna metod används nästan uteslutande när man producerar organiskt, koffeinfritt kaffe och man når upp till 99,9% koffeinfritt kaffe.

Koldioxid-metoden (CO2)
Koldioxidmetoden (CO2) är den mest moderna metoden. Konceptet utvecklades av Kurt Zosel, en forskare vid Max Plank Institute, och man använder flytande koldioxid i stället för kemiska lösningsmedel. Det verkar selektivt på koffeinet, dvs det tar bara bort koffeinet och inget annat.

I CO2-metoden placeras kaffebönor, som legat i vattenbad, i en rostfri behållare (extraktionskärlet). Detta kärl stängs sedan och man tvingar in flytande koldioxid under högt tryck. Koldioxiden fungerar som ett ‘lösningsmedel’ för att ta bort koffeinet från kaffebönorna, men smakämnena lämnas kvar. Sedan överför den koffeinmättade koldioxiden till en annan behållare (absorptionskammaren). Här släpper man trycket och koldioxiden återgår till sitt gasformiga tillstånd, koffeinet blir över. Man återvinner den nu koffeinfria koldioxiden så man kan använda den på nytt.
På grund av kostnaden använder man denna metod främst för att processa stora mängder mindre exotiskt kaffe, som man ofta finner i livsmedelsbutiker.
Varför undvika koffein, och vad är koffeinism?
Koffein är som de flesta vet en drog som är vanebildande, runt 80% av världens befolkning konsumerar koffein på ett eller annat vis. Koffein finner man i t.ex. kaffe, te och olika läskedrycker, där cola är det vanligaste. Även energidrycker som Red Bull innehåller koffein.
Koffeinism är ett tillstånd av berusning efter att man har druckit en överdriven mängd koffein. Det kan innebära att man får en mängd olika fysiska och mentala symtom.
Som när man tar de flesta droger så ger ett regelbundet intag en toleransökning som efterhand medför krav på högre och högre doser för att uppnå önskad effekt. Man är själv ofta inte medveten om att man är beroende förrän den dagen man inte får sin “fix”.
Huvudvärk och trötthet är vanliga symtom när kroppen inte får den dos den är van vid. Andra symtom kan vara sömnstörningar, rastlöshet, muskelryckningar, förhöjd puls och orolig mage. Symtomen upplevs omgående om man försöker sluta tvärt eller minska sitt koffeinintag drastiskt.
Dock kan man bli av med sitt koffeinberoende på några få dagar, upp till en vecka, jämfört med exempelvis nikotin som är betydligt mer besvärligt att vänja sig av med. Dock skall man trappa ner koffeinintaget gradvis för att undvika abstinens och slippa obehagliga symtom.