Hur får du ut det mesta av kaffekapseln? När du köpt dig dina kapslar, och känner att du vill utöka dina barista-kunskaper hemma i köket så kommer här några praktiska och handfasta tips som hjälper dig att komma igång på ett bra vis.
Även om tipsen huvudsakligen vänder sig till Nespresso Original Line-användare, så kan även de som har en Dolce Gusto, Tassimo, Nespresso Vertuo etc. ta del av dem.
Så, hur får jag ut det bästa av kaffekapseln?
1. Inse dina och bryggarens begränsningar
Det första steget på vägen till att brygga ett gott kaffe med din nyinköpta Nespresso-bryggare är att du håller förväntningarna på en lagom nivå. Det finns en del variabler och parametrar som du måste ta hänsyn till när du brygger med kaffekapslar. Det viktigaste av allt är att kaffekapslarna och kaffet håller hög kvalitet. Nöj dig inte med de absolut billigaste kaffekapslarna eller sådana som passerat bäst före-datum, de kommer sannolikt inte smaka så bra som du önskar. Minns även att en riktig barista i alla vänder använder färskmalet kaffe. Det är även så att en billig bryggare inte brygger lika bra som en högkvalitativ sådan. Det slutliga resultatet beror således på vilken typ av kaffekapslar och bryggare du väljer. Man får i slutändan vad man betalar för.
Övning ger färdighet
Om du i ärlighetens namn tror att du skall svänga ihop den perfekta latten första gången du använder din Nespresso-bryggare så kommer du bli besviken. Säkerligen kommer det att smaka bättre än ett snabbkaffe på burk men inte så gott som det gör på ett riktigt kafé.
Även om du har viss vana att koka hyggligt kaffe på vanliga kaffebryggare eller med presskanna eller så, så tar det litet tid att lära sig hur man brygger med kaffekapslar. Om du inte blir nöjd över hur din latte eller espresso blir så anteckna hur du gick tillväga och prova ett annat tillvägagångssätt nästa gång. Kanske hade du i för mycket mjölk, eller så hade du behövt tillsätta mer vatten i processen? Bli inte avskräckt, var lite tålmodig. Du skall se att kapselmaskiner mycket väl kan göra gott kaffe, det tar bara litet tid att få till det. Övning ger färdighet.
2. Underhåll och rengörmed jämna mellanrum din Nespresso-bryggare
Ett av de simplaste men bästa knepen för att brygga god espresso är att hålla efter sin bryggare ordentligt. Se till att rengöra den regelbundet. Allteftersom man använder bryggaren så samlas det smuts och rester i kanalerna och munstycket. Det gör att vattnet inte flödar igenom som det skall och kaffet smakar mer bittert. Vid varje användning extraheras även oljor som inte går få bort med vatten enbart.
Bilderna nedan visar hur smuts och rester ansamlas i din Nespresso®-bryggare och varför kapslarna inte hamnar helt rätt i behållaren som de borde. Sitter de felaktigt kan vattnet pressas vid sidan om kapseln och således påverka smaken. Mer därtill kan det bildas mögel och jäst och allehanda bakterier. Allt detta påverkar givetvis det slutliga resultatet.

Ett riktigt bra ‘tips från coachen’ är att rengöra bryggaren efter varje användning. Fjärna den använda kaffekapseln och kör igenom en dos hett vatten för att göra maskinen redo för nästa användningstillfälle. Det hjälper dessutom till att reglera vattnets temperatur när man brygger. Ett annat tips är att man hyfsat regelbundet, varannan månad eller så, rengör bryggaren med en rengöringskapsel (från t.ex. Caffenu) för att rengöra behållaren och munstycket ordentligt. Rengör du Nespresso-bryggaren regelbundet förlänger du inte bara livslängden på bryggaren utan du brygger också ett godare kaffe.

Ett bevis på att rengöringen verkligen fungerar får vi från en Amazon-kund som hade problem med sin bryggare:
“Jag har tidigare gjort ett inlägg om att dessa rengöringskapslar inte fungerade som de skulle i min bryggare. Men efter jag kontaktat säljaren blev det uppenbart att min bryggare var problemet. Efter deras utmärkta råd om hur man bäst rengör bryggaren från all smuts och oljor etc så provade jag återigen att rengöra och det blev en avsevärd skillnad. ”
3. Avkalka din Nespresso-bryggare regelbundet
Avkalkning är också mycket viktigt i sammanhanget. Även rören och pumpen måste rengöras då och då. Men varför är det då så viktigt? Beroende på var du bor i vårt avlånga land har vattnet olika hårdhetsgrad. Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Ju färre joner, desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp, medan ett hårt vatten kan ge utfällningar i ledningar och kärl.
Vattnets hårdhet mäts i tyska grader (°dH) och beskrivs vanligen hårt (över 10 °dH), medelhårt (6-10 °dH) och mjukt (upp till 5 °dH).
Det finns inga hälsorisker inblandade vad gäller vattenhårdhet, men det kan ge problem med mycket avlagringar i till exempel kaffemaskiner, diskmaskiner och andra hushållsapparater där man använder vatten. Kalkrika områden är Uppsala, Öland, Gotland och Skåne för att nämna några. Om du bor i ett område med hårt vatten så bör du ägna en halvtimme var eller varannan månad till att avkalka din bryggare. Detta för att förlänga livslängden på maskinen och se till att kopparna du brygger smakar så bra som möjligt. Vi har själva erfarenheter från semestrar på Österlen och Öland (japp, en Essenza Mini brukar hänga med i packningen), och bara en veckans användning formligen sken maskin maskinen av vita kalkavlagringar. Här bör man med andra ord avkalka kaffemaskinen ofta.
De flesta Nespresso-bryggare har ett särskilt avkalkningsläge, kika manualen hur du ställer in funktionen, eller se vår artikel “Hur du avkalkar din Nespresso-maskin”.
Hur du avkalkar din Nespresso-maskin:
- Köp ett Descaling Kit/Avkalknings-kit (Nespresso säljer kit i sina butiker och online)
- Starta bryggaren
- Töm ur droppbrickan och kapselbehållaren
- Placera en större behållare under vattenpipen, som en kastrull eller liknande
- Fyll på avkalkningsmedlet i i vattentanken tillsammans med vatten
- Starta avkalkningsläget på din maskin (se manualen till just din bryggare)
- Töm och rengör därefter vattenbehållaren.
- Fyll på med friskt vatten och kör igenom en eller två gånger för att skölja ordentligt.
- Rengör droppbrickan.
- Inaktivera avkalkningsläget på bryggaren.

4. Värm upp (hela) kaffemaskinen!
Lägg dig till med vanan att värma upp bryggaren ordentligt innan du brygger kaffet! För att göra en god espresso brukar man säga att vattnet skall hettas upp till mellan 92 och 95 grader Celsius. Enligt uppgift är Nespressos bryggare tillverkade för att leverera exakt 93 grader. Perfekt, javisst! Men det finns en hake.
Uppvärmningstekniken i en Nespresso-bryggare kallas för Thermoblock. Vattnet måste röra sig från detta Thermoblock vidare genom ett rörsystem fram till den väntande kaffekapseln. Om rören inte är varma nog svalnar vattnet lite grann på vägen ner till, låt säga, till 91 grader. Hur kommer man då runt problemet? Kör helt enkelt ett par omgångar vatten (utan att sätta i kaffekapseln) genom bryggaren. Det leder till två flugor i en smäll:
-Du rengör maskinen och spolar bort eventuella rester
-Du värmer upp hela mekanismen och ser att du få dina 93 grader i koppen, så att du utvinner optimalt med kaffesmak och aromer.
När du nu har skaffat dig en kaffebryggare och lagt ner tid på att finns de läckraste kaffekapslarna så kanske du också skall tänka på att använda kvalitativt vatten som också är skonsammare för bryggaren. I längden kan det bli dyrt – och inte särskilt miljövänligt, att köpa flaskvatten från butiken, men du kan faktiskt filtrera vatten hemma på egen hand. kanna och filtrera ditt vatten innan du lägger till det i vattentanken. Man kan skaffa en filtreringskanna som inte bara avlägsnar spåren av tungmetaller och mikroplaster, utan som också gör vattnet mjukare. Minns att mjukare vatten bildar mindre kalkavlagringar i din bryggare. Till dessa kannor köper man filterpatroner som renar upp till 150-200 liter vatten. Filterpatronerna reducerar klor och kalk, tungmetaller (järn, bly och kvicksilver) och rester av bekämpningsmedel och läkemedel.
Man kan även koka sitt vatten och därmed ta kål på bakterier och gaser som exempelvis klor. Men det tar inte bort tungmetaller eller andra miljögifter.
5. Förvärmning av kopp eller glas
En barista använder aldrig kalla koppar när han brygger kaffet. Det skall inte du heller göra. Värm koppen genom att hälla i hett vatten och låt den stå en kort stund. Värm koppen en kort stund i mikrovågsugnen. Eller låt Nespresso-bryggaren köra en omgång hett vatten ned i koppen (se ovan!). När du känner med dig att koppen är varm nog så häll ut vattnet igen och brygg din espresso. Det håller bara inte kaffet varmare en längre stund, utan påverkar också smaken och aromerna. Vissa kaffemaskiner – t.ex. Nespresso Le Cube, har de facto små ”värmehyllor” just för detta ändamål. Smart och smidigt.

Visst har du också ‘glömt’ kaffet i koppen så det står och blir svalt och inte längre smakar så gott? Det är inte kaffets smak som förändrats utan snarare hur vi uppfattar smakerna. En människas smakreceptorer är som mest känsliga i intervallet från 20°- 35 °, dvs rumstempererade smaker upplevs starkare. Smakreceptorerna uppfattar inte alltid smaker som är avsevärt varmare eller kallare än så.
Bitterhet i smaken upplevs mildare vid höga temperaturer. Dvs ju varmare kaffet är, desto mindre bittert upplevs det samtidigt som som vi får oss aromen och kaffesmaken till livs.
Förutom att värma kopparna är en stark rekommendation att du investerar i en uppsättning riktiga espresso- eller latte-glas. Det är inte bara för syns skull utan det är mycket lättare att få till de olika mängderna och volymerna. Om du använder ett glas när du brygger en espresso är risken att du brygger med för mycket vatten klart mindre. Det är också lätt att hamna i trubbel om du försöker dig på en dubbel latte hemma medelst en kaffekapsel och ett stort glas. Det är viktigt att påpeka att en riktig barista har ca 10 g kaffe per sats medans en kaffekapsel för hemmabruk endast innehåller ca ~5 g. Du bör alltså använda två kaffekapslar för att inte riskera att kaffet blir alltför svagt.
6. En kaffekapsel med lägre intensitet kan vara bättre

Vi har berört det innan – att många tror att ‘intensiten’ Nespresso märker sina kapslar med anger hur mycket koffein de innehåller. Ju högre intensitet, desto mer koffein. Helt fel! Intensiteten beskriver smakstyrkan/rostningen/bönorna hos varje kaffekapsel. Nespresso använder olika kaffeblandningar och bönor rostar dem på olika vis. Som en tumregel har kapslarna med högre intensitets en större andel Robusta-bönor, vilket ger en starkare, men mer bitter, smak. Skall man brygga en flat white eller en cappuccino lämpar sig Arabica-blandningar bättre.
Läs hela artikeln om koffeinmängd i olika Nespresso-kapslar här.
7. Maximera smaken genom att dubblera antalet kapslar
För att få till den fylliga espresso-smaken som man är van vid när man till exempel går på kafé så bör man köra två kaffekapslar i bryggaren. Det motsvarar ett ‘standardkaffe’ som baristan bereder till dig.
En kaffekapsel gjord för en kommersiell kaffebryggare på kaféer och liknande innehåller ca 7-12 gram kaffepulver. En Nespresso-kapsel innehåller blott 5 gram. Nespresso försöker dock kompensera detta med att mala starkare bönor, men faktum kvarstår, det är fortfarande en mindre mängd kaffe i Nespresso-kapseln. En enkel, men ganska kostsam lösning, är att använda två Nespresso-kapslar. I längden blir det ganska dyrt, men fortfarande billigare än när baristan svänger ihop den.

8. Låtsas att vara en äkta barista-prova dig fram med olika koncentrationer och smaker
När maskinen väl är injusterad och rengjord in i minsta detalj har du möjlighet att slipa på att få till olika smaker och styrkor på din (n)espresso. Det är absolut inget måste men det hjälper dig att komma fram till hur du bereder en, i dina ögon, perfekt avvägd espresso.
Ingen Nespresso-bryggare är den andre lik, de brygger inte exakt på samma vis och levererar inte (riktigt) exakt samma mängd vatten. Tillsätter bryggaren en litet mindre mängd vatten så blir kaffet starkare och mer koncentrerat men också skarpare och surare. Tillsätter bryggaren aningen mer vatten blir kaffet svagare och får en mer bitter eftersmak.
När du ställt in rätt standardstorlek på maskinen så kan du sedan roa dig med att testa olika kombinationer och variationer. Om du t.ex. ställer in en espresso (40-50 ml) kan du förändra smaken och hitta rätt balans genom att justera mängden vatten lite. Det gäller att hitta ‘sweet-spoten’, som tennisspelarna säger. Kaffet kommer säkert smaka bra nog om du kör med standardinställningen på bryggaren, men för den som vill få ut det mesta och det bästa av kaffekapseln lär man behöva laborera litet grann.
Ett annat tips är att fördela en kaffekapsel jämnt i tre olika koppar. Du kommer att märka att de smakar väldigt olika. Kaffet i den första koppen kommer vara extremt starkt och skarp. Den mellersta koppen aningen svagare och mindre skarp. Den tredje också sista koppen blir riktigt svagt, vattnigt och bittert. När du väl har identifierat dessa olika smaker och karaktärer kan du lära dig bemästra balansen och ta fram den perfekta kaffebrygden.
Även om det säger sig själv skall du endast göra en beredning per kaffekapsel. Önskar du mer kaffe så sätt in en ny och obrukad kaffekapsel. Att ‘återanvända’ en nyttjad kaffekapsel kommer smaka riktigt illa.
Man behöver inte vara raketforskare för att bli en hygglig hemmabarista, men ge gärna din bryggare och kaffekapslar lite extra kärlek och uppmärksamhet, så skall du se att ljuv musik uppstår.
9. (bonustips) Om du föredrar kaffe med mandel-, soja- eller havremjölk
Om du vill undvika vanlig standardmjölk, och istället använda havre-, soja- eller mandelmjölk, så skall du se till att brygga med mörkrost eller kaffe som rostats länge. Ju längre man rostar bönorna desto mindre syra får man i den färdiga kaffeblandningen, vilket harmoniserar väl med med växtbaserad mjölk. Kaffet blir väldigt lent och välsmakande. När det gäller Nespressos intensiteter så bör man därför välja kapslar, eller smaker, med en intensitet kring 9 och uppåt.

10. (bonustips 2) Till alla er är ute efter koffeinkicken

För dig som älskar koffein och vill ha ut så mycket koffein som det går ur en kapsel skall du köpa Nespresso Kazaar (original line) som innehåller mer än dubbelt så mycket koffein än de övriga kapslarna: hela 142 mg per kapsel! Men finner du Kazaar-smaken för bitter rekommenderas Envivo-kapslarna som innehåller skapliga 100 mg koffein men som är mer aromatiskt.
Till sist
Vi kan väl vara rörande överens om att kaffe och kaffebryggning är komplexa ämnen, det är ju faktiskt en profession i sig. Men i texten ovan har vi benat ut de viktigaste tillvägagångssätten för att göra kaffet så gott och välsmakande som möjligt.
Vi har lärt oss att man kan variera olika smaker och intensiteter, se till att bryggaren och kaffekopparna är uppvärmda och redo, att man skall rengöra/avkalka bryggaren med jämna intervall. Vi rekommenderar även att man experimenterar ordentligt, verkligen testar olika tillvägagångssätt. Du kommer märka att den tid du lägger ner kommer att löna sig och att du till slut kommer att njuta av ditt eget, hembryggda, barista-kaffe.
Återigen vill vi inflika att att artikeln är skriven utefter Nespresso Original Line, som är det största och vanligaste märket i hela världen. Men även du som är stolt ägare till en Nescafé Dolce Gusto, Bosch Tassimo, Nespresso Vertuo eller liknande kan säkert fiska upp en hel del nyttiga tips i texten ovan!
Till syvende och sist är smaken och åsikterna tudelade och subjektiva. Det är blott du själv som kan avgöra vilket som är det ultimata kaffet. Det finns inga ‘regler’ och ‘måsten’ när det kommer till kaffe. Alla gillar att dricka kaffe på sitt eget sätt och det är det som är det vackra med kaffe. Kanske kan våra tips vara till godo. Om inte, slå dig ner och njut av ditt rykande heta kaffe i lugn och ro.