Så, hur gör du dina egna kaffekapslar? Sådana där som du tänker kan få ner priset per kapsel, eller låter som låter sig fyllas med det kaffe just du tycker är bäst? Låtom oss guida dig.
Till vilka system finns återanvändbara kapslar?
Som det är nu så finns det i Sverige möjligheter att köpa återanvändbara kaffekapslar till Nespresso (OriginalLine), Nescafé Dolce Gusto, och nu nyligen även till Nespresso Vertuo. Det är nog dock bara en tidsfråga innan vi ser att det dyker upp till andra kaffemaskiner och system.
Vi kommer i detta inlägg att fokusera på Nespresso – vilket även inkluderar Vertuo, och Nescafé Dolce Gusto. Ni kommer att kunna läsa litet om miljöaspekten och återvinning, priser men framför allt hur man kan kan köpa återanvändbara kapslar till de olika systemen eller hur man tillverkar sina egna kaffekapslar.
Återanvändbara kaffekapslar till Nespresso (OriginalLine)
Äger man en Nespresso-kaffemaskin så tänker man ibland på miljöaspekten, vilken påverkan dessa kaffekapslar har på vår omgivning. Och hur återvinner man dem bäst? En annan tanke som poppar upp är kostnaderna, kaffekapslarna är ju relativt dyra i längden.
Det önskvärda är att minimera användandet av aluminium/ plast, minska kostnaderna för kaffedrickandet, och – för vissa, brygga med specifika bönor.
Vad finns det då för varianter av återanvändningsbar kapslar? Såklart finns det flera olika typer att välja bland:
- Plastkapslar
- Metallkapslar med alumimiumförslutning
- Metallkapslar med skruvkorksförslutning

Återanvändningsbara plastkapslar
De billigaste återanvändbara kapslarna är såklart tillverkade av plast. Det finns dock en del nackdelar med dessa. Efter en tids användande kan dessa platskapslar mer eller mindre explodera i kaffemaskinen. Gör de det så måste man rengöra maskinen grundligt.
Man kan också misstänka att det finns spår av giftiga ämnen i dessa plastkapslar.

Metallkapslar med klisterlappar/aluminiumförslutning
Dessa kapslar, som försluts med klisterlappar, är de som kommer att efterlikna originalkapslarna mest. Dessa är utformade för att generera det ‘poppande’ lätet när maskinen genomborrar kapseln.

Det man kommer att tänka på vad gäller dessa är att de är tillverkade av aluminium, och man bör inte tillaga/bereda mat eller dryck i aluminiumkärl. Dessutom måste man regelbundet införskaffa klisterlappar, vilket är litet omständigt.
Metallkapslar med skruvkorksförslutning
Dessa är mer gedigna, men nackdelen är att de, efter en tids bruk, blir igensatta. Man får helt enkelt avkalka dem då och då.

Hur använder man dessa kapslar?
Fyll kapseln med nymalet kaffe (använd gärna en kaffekvarn när du maler). Den perfekta finkornigheten skall vara samma som för en espresso. Det skall inte vara för finmalet, då det tenderar att täppa igen kapseln. Men inte heller för grovkornigt, så att vattnet passerar rakt igenom. Om du inte har en kvarn så kan du köpa påsar med färdigmalet kaffe och prova dig fram. När kapseln väl är fylld med kaffe, packa den med ett ändamålsenligt verktyg. Förslut slutligen kapseln och peta in den på sin plats i bryggaren.
Vilka slutsatser kan man dra – är återanvändbara kaffekapslar något att ha?
Att det är relativt svårt att göra ett riktigt bra kaffe med återanvändbara kapslar. Kaffet blir inte alltid dåligt, det blir faktiskt ok (man kommer relativt nära originalet) men det blir litet tunnare, lite blaskigare.
Varför är det då så? Jo, de återanvändbara kapslarna innehåller inte lika mycket kaffe som kapslarna som Nespresso tillverkar. Detta beror helt enkelt på att de återanvändbara kapslarna har litet mindre volym. Prova själv denna tes genom att öppna upp en original-kapsel från Nespresso och försöka få in kaffepulvret i den återanvändbara kapseln. Du kommer att märka att det helt enkelt inte får plats.
Använder du dessa återanvändbara puckar så är det sista man skall göra är att packa kaffet för hårt. Packa det relativt lätt utan att tvinga i det. Packar man för hårt så passerar vattnet inte på ett bra sätt.
Sparar man pengar på att använda återanvändningsbara kapslar?
Ja, beroende på vilken typ man köper blir det i längden helt klart mer ekonomiskt. Man sparar in kostnaden för kapslarna relativt snabbt. En annan fördel är att du har friheten att välja det kaffe du vill ha. Däremot är läget annorlunda med de kapslar som ska förseglas. Klister/alumiumlapparna kostar inte sällan ~en krona styck, och då kan man – med tanke på att det finns kapslar av metall/aluminium att köpa för kring 2,50 kronor, verkligen fråga sig om det är värt det. Nöjer man sig med den smakupplevelse som de återanvändbara kapslarna ger, så kan man också lika bra välja en av de billiga kapslarna. Ja, om det inte är framförallt miljön man tänker på – för då är såklart de billiga kapslarna mycket sämre, och både de ekologiska och återanvändbara miljömässigt mycket bättre.
Om du har en Nespresso Vertuo-maskin
De som äger ett Nespresso Vertuoline-system finns det en lösning som heter EZPOD som låter dig återfylla kapslarna och stoppa i vilken kaffeblandning du vill, och detta på mindre än en halv minut.

“Nespresso Vertuoline-maskiner tillverkar gott kaffe med en snabb knapptryckning. Där enkla att använda och kaffet smakar som en kopp kaffe skall. En Vertuo-kapsel kostar cirka 5-6 kr vilket är en låg kostnad jämfört med att besöka ett kafé. Men det är fortfarande relativt dyrt per kilo och du kan fortfarande inte välja egen kaffeblandning. Är det då möjligt att återanvända Nespresso-kapslar om och om igen och dessutom fylla på dem med ditt eget favoritkaffe och bara betala en bråkdel av den kostnaden? Svaret är rätt och slätt: ja!”
EZPOD ger (lovar) dig följande fördelar:
- Återanvänd varje kapsel hundratals gånger
- Använd ditt eget favoritkaffe
- Sänk kostnaden dramatiskt (ner till 1 kr för själva kaffet)
- Sist men inte minst minskar du avfallet och sparar miljön
För oss låter det lite bra för att vara sant, men vem vet…

Nespresso-maskiner gentemot ‘vanliga’ espresso-maskiner?
Här är jämförelsen ställd med utgångspunkt att man använder återanvändbara kapslar till sin Nespresso-maskin kontra kaffe man brygger i en ‘vanlig’ espresso-bryggare. Du vill helt enkelt brygga ditt eget kaffe – fast med kapselmaskin. Efter att ha testat bägge sätten så kan vi bara konstatera att du kommer att slösa mer tid och kraft med de återanvändbara kapslarna. Det är inte värt det, och kaffet blir helt enkelt inte lika gott. En tröst är emellertid att – om du nu inte kör ett riktigt ovanligt kaffe, kan hitta kaffekapslar för de flesta kaffemärken. Nespresso är stort på kontinenten, och de lite trevligare märkena – Segafredo, Molinari, Lucaffé, Passalcqua och Kimbo, är inte svåra att få tag i.
Om du funderar på att skaffa en Nespresso-maskin (och bruka återanvändbara kapslar) så bör du mao tänka om. För samma budget kan du skaffa en espresso-bryggare som brygger ett kaffe som är jämnare i smak och kvalitet. Det är dessutom enklare och smidigare att brygga det.
Om du har en Nespresso-maskin, eller tänker införskaffa en sådan, och trots allt vill nyttja återanvändbara kapslar så rekommenderar vi starkt att du använder metallkapslar, trots att de kostar litet mer än plastkapslarna. Som vi tidigare nämnt så kan plastkapslarna om man ha otur explodera i maskinen, vilket tar en hel del tid att rengöra.
Återvinning av Nespressos alumiumkapslar
Återvinn dina förbrukade aluminiumkapslar genom att lämna dessa på närmaste återvinningsstation som hanterar metallförpackningar. Du hjälper miljön på traven och kapslarna får nytt liv.

Nespresso har valt att tillverka sina kapslar i aluminium eftersom det håller kaffet färsk och smaken fräsch. Men aluminium är också till 100% återvinningsbart.
FTI tillhandahåller 5800 stationer för metallförpacknings-returer runt om i landet och du kan lämna dina förbrukade kapslar i samtliga återvinningsbehållare för metall. Du kan lämna dina kapslar i metallåtervinningen precis som de är, med kaffesumpen kvar. Du kan också lämna förbrukade kapslar i någon av Nespressos butiker.
Nespresso säljer också en återvinningspåse för 4 kr, och donerar då hela summan till Farmer Future Program, som är ett pensionssparande för kaffeodlare i samarbete med Fairtrade International.