Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och de faktiska kaffebönorna är bären från kaffebusken. Bären bearbetas till kaffebönor som därefter rostas för att producera kaffe av olika slag. Det sägs att det bäst smakande kaffet är det som är rostat, malet och bryggt. Kaffets karakteristiska smak beror på rostningsprocessen.
Hur länge håller sig kaffe?
För att få maximal njutning av ditt kaffe ska du se till att bara använda dig av färskt kaffe då bönorna förlorar sin färskhet när de väl rostats. Det som då sker är att de naturliga aromerna och smakerna går förlorade och därför är det viktigt hur du lagrar dina kaffebönor.
Om du lagrar dina kaffebönor på rätt sätt kan de hålla sig bra i ungefär en månad efter rostningen. Färdigmalet kaffe håller vanligtvis i 1 till 2 veckor efter rostning (i bästa fall). Skillnaden beror på att ytan på malet kaffe är mycket större än kaffebönornas. Det betyder att malet kaffe är känsligare för ljus, värme, fukt och luft. Vill man dra saker till sin spets köper man gröna kaffebönor och rostar dessa själv. Orostade bönor kan nämligen hålla sig fräscha upp till 1 år i rätt miljö. Detta kräver dock goda kunskaper och en arbetsinsats som de flesta nog gärna undviker.
Hur länge håller sig kaffekapslar, och kan jag dricka dem efter bäst före-datum?
Kaffekapslar då, hur länge håller dessa? Många ställer sig säkert frågan om det finns något bäst-före-datum på kapslar och pods och om det är OK att använda dessa även efter utgånget datum. Det korta svaret på frågorna är: Ja, alla kapslar ska ha ett rekommenderat utgångsdatum och Nej, det är inte farligt att använda kapslarna efter utgångsdatum.
Många livsmedel utvecklar farliga ämnen när de blir gamla men så är inte fallet med kaffe. Speciellt inte kaffe i kapsel då dessa är lufttäta vilket förhindrar mikrober och svampar att växa och föröka sig.
Exempelvis säger Nespresso att deras kaffekapslar kan användas med bibehållen kvalitet flera månader efter utgångsdatum, kanske till och med år. Det finns alltså inga hälsorisker med att dricka en kapsel som gått över bäst-före-datum med några månader.

Nästa fråga blir då följaktligen om kaffet är drickbart ur ett smakperspektiv och här svarar Nespresso att kapslarna ska drickas inom 6-9 månader från köpet för en optimal smakupplevelse. Det datum som står tryckt på på utsidan av kapseln anger produktionsdatum, alltså den dagen då kapslarna vakuumförpackades, samt ett utgångsdatum som mer ska ses som en rekommendation för när kaffet ska konsumeras för bästa möjliga smak och doftupplevelse. Detta är vad Nespresso själva säger, och vi håller för troligt att det gäller alla Nespresso-kompatibla kaffekapslar.
Ett enkelt sätt att kontrollera kaffekapslarna är genom att trycka försiktigt på aluminiumskyddet; upplever man ett motstånd har kapseln ett intakt vakuum och kaffe borde smaka bra. Ett “worst case scenario” är att kaffet inte når upp till sin fulla potential och du får en kopp kaffe som möjligen smakar lite sämre än vad den borde.
Kaffets fyra värsta fiender
Om vi börjar med att kika på bönor så är det viktigt att förstå grunderna innan du väljer den lämpligaste lagringsmetoden. Dessa fyra parametrar måste du undvika då bönorna försämras markant om dessa utsätts för:
- ljus
- värme
- fukt
- luft
Syre (luft) leder till oxidering, vilket i sin tur resulterar i förlust av aromer och eteriska oljor. I förlängningen innebär detta att kaffet blir sämre.
Värme och fukt bidrar till att processen påskyndas betydligt vilket även ljuset gör. Kan du förvara dina kaffebönor så att du skyddar dem från detta så håller du dem färska längre.
När bönorna rostas skapas koldioxid som fyller bönorna och de första dagarna produceras mycket koldioxid för att sedan stegvis släppa ut gasen i mindre doser. Man ska således undvika att använda kaffebönorna när de har höga nivåer av koldioxid eftersom detta kommer att ge kaffet en sur och ganska obehaglig smak. Väntar du däremot för länge kommer kaffet få en fadd och platt smak.
Den bästa tiden att använda bönorna är inom en tvåveckorsperiod från rostningen men detta kan variera lite beroende på vilken typ av böna det är men även bönans ursprung. Så, direkt efter rostning börjar alltså klockan att ticka men det finns ett par saker du kan göra för att hålla dem färska så länge som möjligt:
Undvik att frysa dina kaffebönor eller lägga dem i kylen
Undvik att frysa bönorna. Det finns förespråkare som hävdar att kaffebönorna ska frysas för att smaken ska bevaras. Det enkla svaret är att man bör undvika detta och jämförelsen kan göras med exempelvis fryst bröd och fisk. Naturligtvis smakar färskt bröd och färsk fisk alltid bättre – samma sak gäller för kaffe.
Som du kunde läsa tidigare så ska värme undvikas när det gäller kaffebönor varför det kan verka logiskt att livslängden kan förlängas genom att sätta dem i kylen. Tyvärr är inte ett kylskåp tillräckligt kallt och kommer sannolikt istället att utsätta dem för mer kondens och fukt vilket leder till att de förstörs snabbare. En annan fara är att bönorna kommer att ta smak av andra livsmedel såsom – Gud bevare oss, lök och ost. Undvik alltså att förvara bönorna i kylen.

Välj kaffets förvaringsplats med omsorg
Tänk noga igenom var du ska förvara dina kaffebönor. Ställ dig frågan om om du utsätter dem för de fyra faktorer som diskuteras ovan, dvs. värme, fukt, ljus och luft.
Om du planerar att förvara dina bönor nära en ugn behöver du tänka till igen. Du kommer troligen att förstöra bönorna när du lagar mat. Detsamma gäller platser nära radiatorer. Du bör också undvika att lämna bönorna nära fönster. Värme och ljus från solen kan lätt förstöra smaken på dina kaffebönor. Det är att rekommendera att hitta en sval, skuggad plats som inte utsätts för alltför stora temperaturvariationer.
Den perfekta platsen att förvara dina kaffebönor är i ett mörkt skåp, där de är dolda från solljus och inte utsätts för värmen från en spis. Om du måste förvara bönorna i köket behöver du välja rätt behållare.
Att välja rätt behållare att förvara kaffet i
Var bönorna förvaras och vad de förvaras i är två av de viktigaste övervägandena när det gäller att hålla kaffebönorna fräscha – det är alltså viktigt att tänka på val av behållare. Du måste leta efter vissa egenskaper när du väljer rätt behållare. Denna ska:
- vara av Icke-reaktivt material – t.ex. av glas eller icke-reaktiva metaller
- vara lufttät
- vara opak – dvs. Inte släppa igenom ljus
Först och främst ska den ska vara gjord av icke-reaktivt material. Det betyder att det inte bör ge oönskade smaker till kaffet. Behållare av keramik, glas eller icke-reaktiva metaller är bäst. För det andra så måste behållaren du väljer ska vara lufttät. Det är viktigt att leta efter en behållare med ett lufttätt lock för att säkerställa att dina kaffebönor aldrig tappar sin smak genom kontakt med luft. För det tredje är det viktigt att hitta en ogenomskinlig behållare för att säkerställa att bönorna skyddas från ljus.
Om du är väldigt seriös med att hålla kaffebönorna så färska som möjligt, bör du överväga att investera i en specialiserad lufttät behållare. Specialbehållare för kaffe är utformade för att skydda kaffet i en lufttät, icke-reaktiv miljö, vilket maximerar dess livslängd. Du kan till och med gå ett steg längre genom att investera i en vakuumbehållare för kaffet. Det fina med en vakuumbehållare är att luft avlägsnas fullständigt från insidan och skyddar därmed bönorna helt från effekterna av syre. Viss kritik mot detta tillvägagångssätt finns dock med motiveringen att avsaknad av luft torkar ut bönorna och drar ut sina dess naturliga oljor och förstör smaken.

Hur förvara kaffekapslar?
Många rekommenderar att du lagrar kapslarna i kylen eller i frysen. Detta har dock ingen effekt då de är lufttäta och även skyddar kaffet relativt bra mot ljus (vissa kaffemärken har halvtransparenta kapslar). Att frysa dem kan möjligen ha en bromsande effekt och hindra utvecklingen av svampar och sporer som oavsiktligt kan ha smugit sig in i kapseln innan den förseglades. Att frysa in kapslarna skadar troligen inte men glöm för all del inte att lämna dem i rumstemperatur tillräckligt länge för att kaffet i kapseln ska hinna tina upp innan du använder dem. Att förvara kapslarna i kylskåp är inte att rekommendera då då miljön i kylskåpet är fuktig, något som inte går hand i hand med kapslarnas aluminiumförslutning.