Kaffekapslar och kaffepoddar har blivit omåttligt populära under de senaste åren. En kaffekapsel eller kaffepod är, förenklat uttryckt, en liten behållare som fylls med en förutbestämd mängd kaffe. Behållaren försluts sedan och kan därefter lagras i minst 6 månader Nespresso garanterar att deras kapslar kan lagras i minst 12 månader. Behållaren matas sedan in i kaffebryggaren och bryggs. Enkelheten och användarvänligheten är något som konsumenter över hela världen älskar – dessutom håller du din maskin i skick med väldigt enkla medel. Den här artikeln hjälper dig att upptäcka allt om kapslar, poddar och pads – och hur du väljer mellan dessa.
Olika kaffemaskiner – inte enkelt för den som lätt låter sig bli förvirrad
De senaste åren har marknaden för kapselmaskiner formligen exploderat och vilka orsaker som ligger bakom kan man såklart spekulera i. Givetvis har alla sett Nespressos reklam med George Clooney, poserandes med en nybryggd espresso. En annan orsak är att det är väldigt enkelt att få till den där goda koppen – utan att vara skolad barista. Det är alltså enkelt, användarvänligt och gott. Dessutom krävs minimala insatser för att rengöra och hålla maskinerna i gott skick.
Den som är intresserad av den allra bästa, mest välsmakande och mest nybryggda espresson till den rimligaste kostnaden bör dock sikta in sig på att lära sig hantera en vanlig espressomaskin för hemmabruk. I kombination med en kaffekvarn ger detta den absolut bästa espresson, dessutom till lägst kostnad.
Men för alla som vill brygga en snabb espresso med minimal insats finns det många alternativ tillgängliga i form av kapsel och podbryggare. Dock är utbudet av produkter och maskiner stort och det kan vara knivigt att navigera fram i djungeln av leverantörer och produkter. Paradoxalt nog har det aldrig varit enklare att brygga en riktigt bra kopp kaffe eller espresso hemma – det är förarbetet och val av maskin och system som blir en första tröskel för många. Vi ska försöka att gå på djupet och bena ut begreppen så att det blir enklare för dig att välja rätt kaffemaskin och rätt kapslar och pods.

Kaffekapslar, kaffepods och kaffepads är engångsbehållare som innehåller en exakt och specifik mängd kaffe för att brygga en kopp härligt kaffe. Oavsett vilket system man använder för att brygga sitt kaffe (mer om detta här) så förenklar kapsel och podsystemen bryggningsprocessen och minimerar den tid som krävs för att brygga kaffet. Med kapsel och podmetoden är allting paketerat och klart och om du vill ha en espresso väljer du en espressokapsel, vill du ha en lungo väljer du en sådan kapsel eller pod. Din kaffemaskin sköter sedan resten av bryggningsprocessen av ditt kaffe.
Här tittar vi lite närmre på kaffekapslar, kaffepods och kaffepads(även kallade softpads). Huvudskillnaden mellan kaffekapslar och kaffepods är att kaffekapseln har en aluminium- eller plastförpackning medan kaffepods är tillverkade av papper.
Vad är en kaffekapsel?
En kaffekapseln är en cylindrisk vakuumpackad behållare som innehåller rostat, finmalet kaffe. Här förpackas alltså kaffet i en plast- eller aluminiumförpackning istället för i ett pappersfilter. Kaffet vakuumförpackas för att bibehålla arom och smak och därefter försluts kapseln med folie för att undvika yttre påverkan av exempelvis syre och värme. Kaffekapseln är vanligtvis utformad för att användas med ett enda märke eller system. Därför passar inte alla kapslar alla kapselmaskiner. Till exempel är Nespressos egna kapslar endast kompatibla med deras egna maskiner. Däremot finns det numera tredjepartstillverkare som producerar just Nespresso-kompatibla kapslar.

Vad är en kaffepod eller ESE?
En kaffepod eller ESE (Easy Serving Espresso) är en rund förpackning som består av kaffe omslutet av ett filter. Dessa är 44mm i diameter och då det är ett öppet system innebär det att vem som helst kan tillverka pods som passar till dessa maskiner. Mängden rostat, finmalet kaffe uppgår till cirka 7 gram och kaffet placeras inuti en dubbelsidig, skivformad kapsel; pod. Mängden kaffe inuti poden är precis lagom för att göra en kopp kaffe, och eftersom kaffepodarna är gjorda av papper kan de enkelt kasseras vilket ger minimal miljöpåverkan. Materialet är inte helt olikt en vanlig tepåse. Det finns också maskiner som klarar av “dubbelpods”, som alltså är något större och bredare på grund av att kaffemängden är dubblerad, alltså cirka 14 gram.

Vad är en kaffepad eller softpad, eller…
Kaffepads är samlingsnamnet för de mjuka kaffepods som är 62mm i diameter. Eller, vänta? Den uppmärksamme läsaren ser nu att vi redan gett dessa tre olika benämningar – kaffepad, softpad och kaffepod, och faktum är att folk även i det här fallet kallar “kaffehållarna” för kapslar. Begreppsförvirring? Ja – även för oss! Den korrekta benämningen torde emellertid vara kaffepad eller softpad, eftersom vi inte talar om en kaffepod, och definitivt inte något som förslutits i kapsel.

Dessa något större kaffepods passar ett system som skapades av Philips. Även detta är ett öppet system vilket innebär att vem som helst kan tillverka pads som passar till dessa maskiner. Kaffemängden är fortfarande 7 gram vilket är idealiskt för en espresso. Mängden kaffe i en Nespresso – ~5 gram, är de facto mindre än vad en Barista brukar använda; 7–10 gram.
Så, vilket kapselsystem ska jag välja?
Här gäller tycke men framför allt smak. Vårt tips är att välja det system och den kaffemaskin som bäst uppfyller dina förväntningar vad gäller pris och kvalitet och smak på kaffet. En annan viktig aspekt är såklart kostnaden. Hur ofta dricker du kaffe? Hur många koppar per dag går det åt? Dricker du få koppar, kanske inte ens dagligen kan det också vara en god idé att kika på hur ditt kaffe är förpackat och hur länge det håller sig fräscht.
Systemet spelar roll, och kan betyda en avsevärd skillnad på hushållskontot. En storkonsument (lite som vi själva) kanske slänger i sig 10+ kapslar per dag. Med en Nespresso (originalline) och kompatibla kapslar kan man då komma undan med en kostnad på runt 20 kronor per dag. Använder du däremot Vertuo, lägger du ut 60–70 kr per dag – motsvarande vad en större rökvana kostar.
Vad finns det för alternativ?
Få personer kan argumentera mot enkelheten med kapselmaskiner. Dock finns det flera aspekter som blir allt viktigare för många personer, bland annat slöseri och miljöaspekten. Priset är en annan vinkel då det är förhållandevis kostsamt per bryggd kopp. Detta är en av anledningarna till att återanvändningsbara kaffekapslar har ökat i popularitet och som innebär att användaren kan brygga kaffe utan att behöva handla kaffekapslar direkt från tillverkaren.
Hur fungerar då en återanvändningsbar kapsel?
Det är inte alls komplicerat: Istället för att vara en förseglad kapsel så går dessa att öppna och stänga så att du kan placera ditt färdigmalda kaffe i kapseln. Vissa kapslar kan kräva någon form av tätningsmedel eller folie som måste bytas ut efter varje användning. En liten hake du måste vara vaksam på är att du måste köpa en kapsel som är gjord speciellt för din kaffebryggare. Om du exempelvis äger en Nespresso, måste du köpa återanvändbara Nespresso-kaffekapslar för att de ska gå att använda i din maskin. Dessa återanvändbara kapslar säljs vanligtvis inte av den ursprungliga tillverkaren, utan av någon tredje part tillverkare av något slag. Det är därför svårt att garantera en jämn kvalitet och vi rekommenderar att man läser recensioner och förkovrar sig innan man köper någonting.

Att kunna spendera en förhållandevis liten summa pengar som en engångs och därefter använda färdigmalet eller egenmalet kaffe kan vara ett utmärkt alternativ för miljön och pengamedvetna konsumenter. Även om du inte planerar att använda en återanvändbar kapsel varje dag, kan det vara klokt att ha en sådan nära till hands om du skulle få slut på dina kapslar mellan leveranserna.
Sammanfattning – skillnad mellan kapslar, pods och pads
Utseende pods, pads och kapslar:
- Kaffepods är runda pods där malt kaffe placeras i ett filter.
- Kaffepads eller softpads, är samma sak som pods fast något större och mjukare
- Kaffekapslar är cylindriska, vakuumpackade kapslar.
Paketering pods, pads och kapslar:
- Kaffepods och pads är tillverkade av papper (filter)
- Kaffekapslar är tillverkade av aluminium eller plast och vakuumförsluts.