Det är väl känt att kaffe är världens mest populära dryck. Många tror sig veta att kaffet är världens näst mest handlade råvara, men låt oss slå hål på den myten och den som vill veta mer kan läsa här. Kaffe är däremot viktigt för oss, och många av oss behöver det för att få vardagen att fungera.
Vi är villiga att betala för vårt kaffe, men det bruna guldet blir alltmer dyrbart, och faktum är att priset på kaffe enligt SCB steg med hela 10 procent – på en månad. Priserna fortsätter att öka och då specifikt för arabicabönorna som på ett år sett en uppgång med hela 90%.
Varför stiger kaffepriserna?
Många kanske nu frågar sig vad dessa ökningar beror på, och det finns ett flertal orsaker. Främst beror det på extremväder i de områden där största delen av det kaffe vi dricker produceras. Tidigare i år drabbades Brasilien av torka som sedan resulterade i frost. Ett av de värst drabbade områdena var delstaten Minas Gerais där 70% av landets arabicabönor produceras. Det centralamerikanska landet Nicaragua drabbades i början på 2020 av svåra orkaner som resulterade i översvämningar av kusterna och runtom hela regionen. I och med floderna förstördes mellan 10–15 procent av årets kaffeskörd.
Förutom dessa extremväder så har dessutom coronapandemin ställt till det då efterfrågan från restauranger och caféer har ökat nu när samhället återigen börjat öppna upp. Även höjda transportkostnader från Vietnam och Colombia, två av de mest kaffeproducerande länderna, har också i sin tur gett en inverkan på priserna. I Colombia har man sett protester gentemot regeringen, främst angående skattereformer som skulle drabba de med lägre inkomst i landet. Detta har också resulterat i att kaffeexporten har minskat. Pandemin har också gjort att det varit svårare att hitta containrar att skeppa kaffebönorna samt resulterat i minskad arbetskraft.
Priset på arabicabönor nådde den högsta nivån på 7 år på grund av dessa olika händelser. I början av december låg priset på 2,50 dollar per pund (det vill säga 5,50 $ eller 50 SEK per kilo). Normalt ligger priserna mellan 1,20–1,40 dollar per pund.
Varför är robusta billigare än arabica?
Priserna mellan arabicabönan och robustabönan har alltid sett olika ut. Faktum är att arabicabönan kostar dubbelt så mycket som robustabönan. Detta beror på flera saker:
- Arabicabönan är betydligt populärare. Detta beror bland annat på att arabica har en mildare smak än robusta, som är lite mer bitter i smaken. Detta på grund av den dubbelt så höga koffeinhalten.
- Efterfrågan av arabicabönan är betydligt större. Ca 60% av alla kaffeodlingar producerar därför arabica.
- Robustabönan är lättare att behandla – därför är den billigare. Tack vare den höga koffeinhalten i bönan behövs inte lika mycket bekämpningsmedel, då koffein faktiskt kan vara dödligt mot insekter. Snabbkaffe brukar således bestå mestadels av robustabönor.

Hur kommer de höjda kaffepriserna påverka oss som konsumenter?
Som det ser ut i dagsläget så har inte dessa prisförändringar haft särskild stor inverkan på våra plånböcker. I alla fall inte ännu- Lantbruksexperten Emma Frödå menar att årets dåliga skörd även kommer att påverka skörden 2022, men att det kan ta tid innan priserna i butikerna påverkas; mellan 3 och 9 månader. Mycket beror också på hur olika återförsäljare av kaffet resonerar och vilka beslut som tas kring höjning av priser i butik eller på caféer och restauranger – men förstås också vad de olika kaffetillverkarna beslutar.
De större kaffetillverkarna som Starbucks och Nestle har sagt att de inte nödvändigtvis har behovet att höja sina priser, då de innan priserna höjdes har köpt på sig mycket kaffe, i alla fall för ett bra tag framöver. Men de mindre tillverkarna kan med stor sannolikhet behöva höja priserna för att klara sig.
Nespresso har också sagt att de inte för tillfället kommer att höja sina priser på kaffekapslarna, men att de så småningom såklart kommer behöva anpassa sig. I och med pandemin och tillhörande lockdowns såg Nespresso en stor ökning i onlinehandeln, vilket i sin tur gjort att man tillfälligtvis kunnat undvika prishöjningar.
Vad händer nu och framöver?
Det är svårt att veta vad som kommer att ske med kaffepriserna i framtiden. Men experter menar att kaffepriserna – vilket återspeglas även i Statista-prognosen ovan, kan fortsätta komma öka, mycket på grund av klimatförändringarna som övergripande ger förödande konsekvenser. Här är arabicabönan extra hotad, då den är delikat och behöver växa i synnerliga temperaturer för att den ska frodas och må bra. Robustabönan däremot är, som namnet skvallrar om, mer robust och motståndskraftig och således stadigare och utgör därför mindre risk att den rubbas lika mycket av klimatfenomenen. Forskare tror att det enda sättet att få bukt på problemet är att försöka hitta fler kreativa sätt att odla kaffebönorna på, då det är svårare på kort sikt att förhindra och påverka klimatförändringarna.
Det som kan komma att hända är att priserna i sinom tid ändras på din dagliga kopp kaffe, på grund av minskningen på produktionen och ökande transportpriser. Bland annat så har mäklarfirman Marex Spectron uppskattat en minskning på 10,7 miljoner producerade kaffesäckar (säckar) år 2021 och 2022. Vi som konsumenter kommer högst troligt att få göra andra val, och kanske leder det hela till en ökad användning/efterfrågan på robustabönan.