Var har kaffe sitt ursprung och hur upptäcktes det? Det är en fascinerande historia som sträcker sig över århundraden och där den lilla bönan har korsat kontinenterna, inte sällan genom smuggling.
Kaffet har förändrat hela nationer och ekonomier genom tiderna. Tänk, att en liten böna med ursprung i nuvarande Etiopien, idag är en av de mest eftertraktade råvarorna i hela världen. Här är historien om kaffebönan.
Varifrån kommer kaffe?
Från Etiopiens bördiga marker spreds kaffebönan långsamt över den afrikanska kontinenten för att sedan hitta till Europa och därefter Amerika och Asien. Man vet med säkerhet att kaffebönan kom till Jemen på 1500-talet. Hamnen som bönorna kom till hette Mocha vilket också givit namn åt drycken.

Av bönorna planterade ma kaffeträd i Jemen och bönan spreds vidare till Egypten, Persien och Turkiet. Redan vid den här tidpunkten började kaffe förbjudas i Mekka, men även i Kairo, Egypten och Etiopien, pga av den stimulerande effekten. Dock blev denna drog laglig efterhand, eftersom folket krävde det och när man insåg att den stimulerande effekten var ganska blygsam jämfört med andra preparat.
Senare spreds kaffebönan både österut och västerut, till Indien och Indonesien. Det var en indisk pilgrim som runt 1670 smugglade bönan från Mekka till Indien där man fortfarande än idag producerar en hel del kaffe.

Kaffet kommer till Europa
Via handelsvägarna nådde bönan Europa och nuvarande Italien (Venedig) och här blev drycken snabbt populär vilket ledde till att att påven deklarerade kaffe djävulens påfund. Efter att ha provat och inspekterat drycker ändrade han sig senare och proklamerade drycken kristen. Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet poppade kaffehusen upp som svampar ur jorden i England, Österrike, Frankrike, Tyskland och Holland.
I slutet av 1600-talet försökte holländarna att odla bönan på hemmaplan men de insåg snabbt att väderförhållandena var för dåliga då man gång på gång misslyckades med skördarna. Istället vände man blicken till en av sina kolonier och fick bingo när man insåg att Java i Indonesien var idealiskt för kaffeodling. Efter några misslyckade försök och en del naturkatastrofer kom man igång på ett bra sätt och här i Sverige härstammar begreppet “En kopp Java” härifrån.

1696 påbörjades försök med odling av kaffe i Indonesien, och 1711 seglade Holländska Ostindiska Kompaniet hem den första lasten. 1717 uppgick den totala exporten/importen av kaffe till cirka ett ton. Foto från Wikipedia
Kaffet kommer till Nord- & Sydamerika
Det som återstod på kaffets världsturné var Amerika. Holländarna började odla på Martinique i Karibien. Det spreds snabbt till St. Dominique and Guadalupe varefter kaffet kunde invadera central- och sydamerika. Idag är Brasilien en av världens största kaffeproducenter.
Amerikas kaffehistoria började på 1700-talet i och med Boston Tea Party och den amerikanska revolutionen, närmare bestämt 1773. Därmed ersattes teet med kaffe som blev drycken gemene man drack. Ända sedan dess har USA varit den ledande importören av kaffe i världen.
Kaffets betydelse för de fattigare länderna i central- och sydamerika kan inte underskattas då produktionen utgör en betydande del av många länders BNP.
Från 1800-talet och framåt har kaffe varit ett globalt fenomen. Det transporterades och konsumerades överallt. Medan bönan i sig själv inte ändrats så mycket har metoderna hur man rostar, förpackar och brygger kaffe ändrats dramatiskt de senaste 200 åren.
När kom kaffet till Sverige?
Det sägs att kaffet kom till Sverige med Karl XII, någon gång under sent 1600-tal. Konungen fick sannolikt smak för kaffe under sina resor till Turkiet och det sägs att han fick med sig en turkisk kaffekokare tillbaka till Stockholm. Man började importera kaffe under 1600-talet men det var i små mängder och kaffet såldes endast på apoteken.

Karl XII – som under fem år styrde Sverige på distans, trivdes i Turkiet så till den milda grad att han till slut blev utkastad.
På 1800-talet fick gemene man tillgång till kaffe och här lades grunden för vår kärlek till drycken och det är här man kan säga att kaffet blev en allmän “folkdryck”. Kaffet serverades ofta som måltidsdryck, men blev sedan populärt till dåtidens fika, kafferepet. En tradition som lever mycket stark än idag,
Vägen har dock inte alltid varit helt rak och Sverige har infört kaffeförbud ett par gånger genom århundradena. En av anledningarna var att mycket pengar försvann till utlandet. Senast var under andra världskriget då det inte var ett förbud men väl en ransonering av kaffet. Under kriget fick man dricka substitut, gjort av cikoria (länk). Kanske är det alla förbud som har gjort att svensken är särskilt förtjust i denna mörka och väldoftande dryck?
Många som är 40+ har testat att dricka kaffe på fat eller så har man en mamma/pappa/morförälder/farförälder som gjort det. Detta var populärt under hela 1900-talet och fram till 60-70-talet. Under 2000-talet blev den “italienska vågen” omåttligt populär och vi började dricka espresso, kaffe latte och cappuccino. I samband med detta började även en ny sorts kaffemaskiner dyka upp på marknaden – kapselmaskinerna med framför allt Nespresso i täten.

Foto från Nestle
Enkel servering i kombination med fördoserat kaffe har revolutionerat våra vanor och seder. Den har flyttat espresso från sina konventionella konsumtionsställen ungefär som lanseringen av tepåsen på 1970-talet, som fick en omvälvande inverkan på marknaden och konsumtionsvanorna för denna dryck.
Även om det har gått ett antal år sedan lanseringen, visar “engångs-serverings-kaffe” att det är en ihållande trend då försäljningen fortsätter öka och ta marknadsandelar från det traditionella bryggkaffet.