Kakor och efterrätter är perfekt att bjuda på till fikat eller efter maten och vad vore bättre än att baka dem med kaffe? Här kommer en variation av småkakor, mjuka kakor och efterrätter som förgyller vilken vardag eller fest som helst! Vanligt bryggkaffe används oftast i recepten, men det går även att ta kaffekapslar med ditt favoritkaffe. Kaffekapslar kommer i en stor mängd olika smaker som kan förhöja smaken i kakorna! Nespresso erbjuder smaker som apelsin, vanilj, karamell och körsbär – testa dig fram och du kan ha skapat dina egna recept! De flesta recept gillas av alla åldrar och är roliga att baka tillsammans.
Coffee Cake Pops
Cake pops är en rolig kaka att servera på fester och extra rolig att bjuda på med olika smaker av kaffe som ger den där extra kicken av energi.
Cake pops är en liten munsbit på en pinne och som lätt går att variera med smaker, inte bara med kaffet, men genom att ta olika typer av choklad också. De görs genom att ta en sockerkaka och blanda i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Sedan rullas de till bollar och doppas i choklad som ger dem ett hårt yttre skal. För enkelhetens skull kan en glasskopa användas för att göra bollarna. Dags att sätta igång!
- 30 portioner
- Total tid: ca 2.5 timmar
- 30 min i ugn
- 175 grader
Ingredienser till chokladfudge
- 340 g choklad
- 30-500 g kondenserad mjölk
- Ev. vaniljpulver, salt
Tips! Chokladfudge går att göra i förväg och förvara i kylskåp tills det är dags att blanda den med kakan.
Ingredienser till chokladkaka
- 4 ägg
- 1 ½ dl socker
- 2 msk smör
- ½ dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 ¼ dl kaffe
- 1 ½ dl chokladfudge
Magiskt chokladskal
- 2 ⅓ dl halvsöt choklad, hög kvalité
- 2 msk kokosnötsolja

Chokladfudge
- Börja med att göra chokladfudge genom att hacka chokladen i mindre bitar och placera i en kastrull tillsammans med den kondenserade mjölken och eventuellt salt.
- Sätt plattan på låg värme och rör om då och då tills ungefär 75 % av chokladen har smält. Ta bort från värmen och fortsätt att blanda tills chokladen är slät och krämig. När choklad är krämig kan vaniljpulvret tillsättas och blandas ut tills chokladen är slät igen.
- Häll i en bakplåtsklädd långpanna och ställ i kylen 2-3 timmar tills den har stelnat. Ta ut och dela.
Chokladkakan
- Blanda mjöl, kakao, kaffe och bakpulver tillsammans.
- I en matberedare/köksassistent blanda ägg tills lite pösig. Tillsätt socker pö om pö i äggsmeten och fortsätt av vispa i ca 15 minuter tills smeten börjar bilda mjuka toppar.
- Blanda långsamt ner de torra ingredienserna från steg 1 ner i äggsmeten.
- Smält smöret och blanda ner i smeten tills att smeten är jämn.
- Häll smeten i en bakplåtsklädd form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25 minuter eller tills att en inte är lös i mitten. Testa genom att ta en tandpetare eller potatissticka.
- När kakan är färdig ta ut och låt svalna.
- Smula ner kakan i en stor skål och blanda med chokladfudge. Låt kallna i kyl i ca 2 timmar.
- Rulla sedan smeten till bollar, ca 2,5 cm stora.
- Gör magiskt chokladskal genom att lägga chokladen och kokosnötsoljan i en skål och värm i mikron på högsta värme i ca 20 sekunden. Chokladen och oljan ska smälta ihop till en jämn smet.
- Låt chokladsmeten svalna till rumstemperatur, doppa sedan cake pops med hjälp av spett, låt stelna och servera!
Dessa cake pops kommer att glädje både stora som små!
Tips! Tänk på att chokladhalten går att variera för att göra cake pops sötare eller mindre söta.
Coffee Sugar Cookies
Har du letat länge efter en kaka som är laktosfri eller vegansk? Då kan du sluta leta för här finns en vegansk variant på amerikanska coffee sugar cookies. Kakan är en blandning av mjuk och seg – precis som en amerikanskt småkaka ska vara.
- Ca 10 kakor
- Total tid: ca 1 timme
- Ca 10 minuter i ugn
- 175 grader
Ingredienser
- 113 g veganskt smör
- 124 g strösocker (spara lite för att använda innan dem rullas ut innan bakning i ugn)
- 5 g malt kaffe, använd hög kvalité, t ex ditt favorit Nespressokaffe
- 8 g veganskt ägg (1 msk malt linfrö blandat med 3 tsk vatten)
- 2 tsk vaniljextrakt eller vaniljpasta. Obs! Vaniljpasta ger mer intensiv smak
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- En nypa salt

Vaniljböneglasering
- 1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
- 1 msk växtbaserad mjölk
- 1 dl florsocker
Tips!
Genom att blanda smöret och sockret först blir kakorna puffigare. När det malda kaffet sedan blandas in i fettet hjälper det smakerna att komma ut mer i smeten.
Gör så här
- Blanda smör, socker och det malda kaffet i en skål och vispa ihop tills smeten är lätt och pösig, ca 1 minut. Blanda i veganskt ägg och vaniljpastan och vispa i ca 30 sekunder.
- Blanda i mjöl, bakpulver och salt i vispskålen. Blanda tills det precis blir en slätt och tjock smet. Om smeten blandas för mycket bildas för mycket gluten och kakorna kommer inte att flyta ut tillräckligt och blir för hårda.
- Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen ca 1 timme.
- Ställ ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och ta ut smeten från kylen. Använd ett ½ dl-mått för att få kakorna i samma storlek (ungefär 40 g per kaka). Rulla smeten till en boll och därefter i lite socker så att bollen täcks.
- Lägg bollarna på plåten ungefär 5 cm ifrån varandra eftersom de flyter ut. Pressa sedan försiktigt ner kakorna med handflatan för att platta till bollarna lite.
- Baka i mitten av ugnen 9-11 minuter tills dem har fått lite färg. Tänk på att kakorna fortsätter att bakas en stund efter att de tagits ut ur ugnen, så mitten borde vara lite mjuk när de tas ut.
- Låt kakorna svalna på bakplåtspappret i ca 5 minuter och flytta dem sedan till ett galler för att kallna.
- Medan kakorna kallnar gör glaseringen. Blanda vaniljpastan med den växtbaserade mjölken i en liten skål. Lite i taget tillsätts florsockret under omrörning tills smeten har tjocknat till. Ringla glaseringen över de kalla kakorna och låt stå i ca 5 minuter tills det har stelnat.
Servera och njut!
Tips!
- Dessa kakor kan vara ute i rumstemperatur i upp till 3-4 dagar.
- De går också utmärkt att frysa i ca en månad. När de tas upp ur frysen låt dem självtina ca 1 timme innan bjudning.
Sockerkaka med kaffesmak
Denna kaka är en klassiker som är mjuk och saftig med en modern tappning. Kaffet hjälper till att höja kakans smak och kan med fördel göras med kaffekapslar. Testa olika smaker av kapslar varje gång kakan bakas för att variera och överraskas av resultaten.

- 12 bitar
- Total tid: ca 1 timme
- 30 min i ugn
- 175 grader
Ingredienser
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 1 ½ msk kaffe
- 2 ½ dl vetemjöl (150 g)
- 1 tsk bakpulver
Kaffeglasyr
- 3 dl florsocker
- 1 msk starkt kaffe
Alternativt smörkräm med kaffe
- 200 g rumstempererat smör
- 7 dl (400 g) florsocker
- ¼ tsk vaniljextrakt
- 8 tsk kaffe
- En skvätt mjölk
Gör så här
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vatten och det svalnade smöret tillsammans med kaffet och rör om väl.
- I en annan skål blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan i äggsmeten. Rör om till smeten är jämn.
- Smöra och bröa en form och häll ner smeten.
- Grädda kakan i 45 minuter – 1 timme i 175 grader.
- Testa att kakan är klar genom att ta en potatissticka och testa i kakans mitt, är det kladdigt låt stå i ugnen en stund till. När kakan är klar ta ut och låt svalna innan den stjälps upp på ett fat. Låt den sedan kallna under formen.
- Gör kaffeglasyr genom att blanda florsocker med kallt, starkt kaffe. Alternativt gör smörkräm med kaffesmak. Smörkräm med kaffesmak görs genom att blanda smör och vaniljextrakt på låg hastighet tills det är mjukt. Blanda i florsocker och vispa tills helt blandat med smör och det är en slät smet. Tillsätt kaffet lite i taget i smörsmeten under omrörning. När krämen är färdig ska den vara mjuk och slät. Om den är för hård tillsätt en skvätt mjölk tills slät.
- När kakan svalnat helt glasera kakan med kaffeglasyren.
Servera med en kopp färskt kaffe och njut!
Nötmakroner med kaffekräm
De små franska kakorna finns på alltfler ställen att köpa, men inget är roligare än att testa på att baka dem själv och kunna bjuda på. Dessa makroner görs med hasselnötter och kaffe och blir sega och goda, perfekta året runt. För att variera smak går det att smaksätta krämen med t ex kaffelikör, konjak, whisky eller annan smak av kaffe – varför inte testa en kaffekapsel med en annan smak?

- 20-30 makroner (20-30 dubbla nötkakor)
- Total tid: ca 45 min
- 15 minuter i ugn
- 150 grader
Ingredienser
- 200 g hasselnötter, malda
- 5 dl florsocker
- 1 dl äggvita, ca 3 ägg, spara 1 äggula
Kräm 1
- 1 dl kaffe, starkt
- 1 msk mjöl
- 1 st äggula
Kräm 2
- 125 g smör
- ¾ dl florsocker
- 1.5 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Mal nötterna och bland med florsocker.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och bland med nötblandningen.
- Mjöla bakplåtspappersklädda plåtar lätt och klicka ut smeten i små runda bollar, ungefär i storlek med en enkrona.
- Grädda i ca 15 minuter.
- Gör kräm 1 genom at lägga ingredienserna i en kastrull och värm på svag värme. Rör om hela tiden tills krämen tjocknat. Dra från värmen och låt svalna.
- Gör kräm 2 genom att blanda ingredienserna med elvisp eller matberedare. Tillsätt kräm 1 och rör till en jämn kräm.
- Bred krämen på den platta sidan av kakorna och lägg ihop dem två och två.
- Servera och njut!
Moccakaka
Kaffe och Kahlúa är de smaker som sätter smak på denna mjuka kaka. Kakan går lika fint att bjuda på till fest som till vardags. Tack vare Kahlúa och kaffe är denna en kaka med vuxensmak.
- Ca 8 bitar
- Total tid: ca 1 timme
- 50 minuter i ugn
- 180 grader

Ingredienser
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kaffe, kallt
- 2 msk Kahlúa
- Ev. florsocker
Gör så här
- Rör smör och socker mjuk och tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner i äggsmeten.
- Tillsätt kaffe och Kahlúa, rör till en jämn smet.
- Smöra och bröa en form, häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 50 minuter. Testa att kakan är färdig genom att ta en potatissticka i kakan, är den kladdfri är kakan klar.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
- Dekorera eventuellt med pudrat florsocker över.
Tips!
Testa att hoppa Kahlúa och prova kaffet i olika smaker med din favoritkapsel med annan smak. Testa körsbärssmak eller karamell för variation!
Tiramisútårta
Den klassiska italienska desserten i en annan tappning, här som tårta med sockerkaksbotten. Krämen på kaffe och konjak ger tårtan den där lilla extra kicken. Konjaken går fint att byta ut till marsalavin eller att hoppa över.
- 8-10 bitar
- Total tid: ca 3-4 timmar
- 30 minuter i ugn
- 175 grader
Ingredienser
- 3 ägg
- 2 ½ dl socker
- 1 dl mjölk
- 50 g smör
- 3 dl mjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
Kaffesirap
- 1 dl kaffe, starkt
- 2 msk konjak eller ½ dl marsalavin
- 2 msk florsocker eller ½ dl socker
Mascarponekräm
- 4 äggulor
- ½ dl socker
- 250 g mascarponeost
- 2 dl grädde
- 2 msk socker
- Ev. 1 dl marsalavin
Garnering
- Kakao
- Ev. riven choklad
- Ev. kakaobönor

Sockerkaksbotten
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 15 cm formar.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Värm mjölk och smör i en kastrull tills att smöret har smält och tillsätt i äggsmeten lite i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en annan bunke och tillsätt sedan till äggsmeten. Blanda tills smeten är jämn och fördela sedan lika mellan formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Känn efter med en tandpetare eller sticka att kakorna är torra.
- Låt bottnarna svalna i 15 minuter. Lossa sedan kanten med en kniv och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Låt svalna ytterligare några minuter.
- Dela bottnarna på mitten så att det finns 4 lika stora bottnar.
Kaffesirap
- Brygg starkt kaffe, brygg eller kapselkaffe går bra.
- Blanda med konjak och florsocker och ställ åt sidan.
- Om marsalavin och socker används: Häll vin, socker och kaffe i en kastrull, låt koka upp och sedan sjuda ca 4 minuter. Häll över i en skål för att svalna.
Mascarponekräm
- Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, ca 5 minuter. Ställ skålen över ett vattenbad. Vattnet ska sjuda. Häll sedan ner marsalavin och rör hela tiden i blandningen. Efter ca 10 minuter har blandningen tjocknat, ta bort från plattan och låt svalna. Obs! Se till att det inte blir för varmt.
- Sila eventuellt blandningen för att få bort bitar av ägg. Ställ sedan i kyl tills helt kall.
- Mosa mascarponeosten med en sked tills att den är mjuk och krämig.
- Vispa grädde och socker i en annan skål tills den blir fast.
- Blanda mascarponeosten med den vispade grädden och blanda i äggkrämen. Blanda till en jämn kräm, låt stå kallt ca 1-2 timmar
Sätt ihop tårtan
- Skeda några matskedar kaffesirap över varje bottens skurna sida.
- Lägg sedan den första botten på ett tårtfat och bred ut kräm över den.
- Pudra kakao över.
- Upprepa steg 2 och 3 tills alla bottnar har använts.
- Dekorera med eventuell kakao, riven choklad eller kakaobönor.
- Låt stå i kylskåp en stund för att göra tårtan mer stabil.
Servera och njut!
Flan de Café
Flan liknar brylépudding och Crème brûlée men skiljer sig oftast genom tjockleken på krämen och mängden av ingredienserna till smeten. Detta recept utgår från den klassiska varianten av flan men skiljer sig med kaffesmaken som förhöjer smaken. Detta gör den till en perfekt dessert att njuta med till ett glas likör efter maten. Efterrätten ses lite som Spaniens nationalefterrätt men äts lika mycket i andra spansktalande länder, för att inte säga i andra länder.
- 6 portioner
- Total tid: 2.5 timmar
- 50-60 minuter i ugn
- 160 grader

Ingredienser
- 1 ¼ dl socker
- 1 ¾ dl grädde
- 1 ¾ dl mjölk, låg fetthalt
- 1 ¼ dl espresso
- 3 ägg
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljextrakt
Garnering
- 20 hela kaffebönor eller florsocker
Tips! Innan bakningen börjar, kolla att din ugnsfasta form kan ha ett vattenbad som når upp till nästan hela formarnas höjd utan att vattnet riskerar att hamna i dem.
Gör så här
- Sätt ugnen på 160 grader. Placera bryléformarna i en ugnsfast form.
- Smält socker i en stekpanna. Rör runt med en träsked hela tiden tills helt smält och sockret har karamelliserats. Häll sedan ner i de 6 formarna, tänk på att fördela jämnt mellan formarna.
- Koka upp mjölk och grädde i en stekpanna, se till att det inte kokar över. Ta bort från värmen och blanda i kaffet.
- I en bunke blanda ihop äggen och häll ner socker. Under omrörning blanda långsamt i mjölksmeten. Blanda tills sockret har löst upp sig. Blanda ner vaniljextraktet och blanda igen till en jämn smet. Fördela i portionsformarna.
- Häll kokande vatten försiktigt mellan formarna tills vattenbadet når ca ¾ av formarna.
- Ställ försiktigt in i ugnen och grädda i 50-60 minuter eller tills en sticka kommer ut ren.
- Ta försiktigt bort formarna från vattenbadet och placera på galler tills ljumna. Låt sedan stå tills helt kalla i kyl, ca 1 timme.
- Innan servering, ta ur från formarna genom att ta en kniv och försiktigt dra kniven runt formen. Placera en assiett på formens ovansida och vänd den. Slå lätt på formen för att få puddingen att lossna.
- Dekorera med hela kaffebönor eller florsocker och servera. Servera med fördel med en kopp kaffe!
Kaffemousse
Chokladmousse är en efterrätt som gått hem hos många, men har du någonsin smakat kaffemousse? Då är det dags att testa denna version av den goda krämiga efterrätten. Mousse går lika bra att servera som vardagsefterrätt som till efter en lyxmiddag. Variera gärna med olika smaker av kaffe för att sätta din egna prägel på den. Varför inte med en kaffekapsel med smak av apelsin eller vanilj?
- 8 portioner
- Total tid: ca 2.5 timmar
Ingredienser
- 4 ¾ dl kondenserad mjölk
- 1 ½ dl kaffe, starkt
- 1 ½ dl farinsocker
- 3 äggulor
- 1 paket gelatin, löses upp i kallt vatten
- 3 ½ dl grädde
Garnering
- Ev riven choklad eller kaffebönor

Gör så här
- Häll kondenserad mjölk i en mellanstor kastrull tillsammans med kaffet. Låt koka på svag värme och rör om då och då tills det börjar ångas.
- Vispa ihop ägg och farinsocker i en bunke.
- Tillsätt lite av mjölkblandningen i äggsmeten och vispa tills smeten är jämn. Häll sedan smeten i den varma mjölkblandningen och låt koka på låg värme, rör om hela tiden. När smeten är ungefär 74 grader varm ta bort från värmen och blanda ner gelatin. Blanda ordentligt tills allt är blandat.
- Vispa grädden tills den börjar att bilda toppar. Ta en tredjedel av grädden och blanda ner i smeten tills jämn och fortsätt att blanda ner resten av grädden försiktigt. Blanda igen tills moussen är helt slät.
- Låt stå i kyl till servering.
- Innan servering, riv choklad över moussen eller garnera med kaffebönor.