Varför finns det så många olika varianter frågar du? Det beror inte enbart på om det är mjölk och socker i eller om det är skummad mjölk. Idag är det också en fråga om rostningen av bönor som har gjort sig populär. Du vet säkert hur man brygger en vanlig kopp kaffe, men känner du till skillnaden mellan cappuccino och en macchiato? Vet du vad som ingår i en Irish coffee eller ca phe sua da? Vad är en Aeropress eller en Chemex? Idag är det inte alltid så lätt att veta vad man vill ha när det finns så många olika typer av kaffe och sätt kaffe görs på. Istället för att du ska stå som ett frågetecken när det är din tur att beställa i kafékön så har vi gjort en lista över de vanligaste kaffetyperna och olika kaffemaskiner.
Aeropress Coffee
Precis som med en espressomaskin eller en fransk press är detta kaffe gjort i en specifik maskin som använder lufttryck som frigör oljor i kaffet, det blir ingen sump i kaffet tack vare pappersfiltret.
Affogato – en somrig dessertdryck
Affogato – dessert eller kaffe? Här hälls espresso över vaniljglass, en snabbare eller lättare efterrätt är svårt att hitta. Perfekt att servera på sommaren och beställs oftast efter en middag just för att få efterrätt och kaffe på samma gång.
Americano
Americano eller long black, är en svart kopp kaffe som görs i en espressomaskin och smakar lite annorlunda än bryggt kaffe eftersom maskinen använder ett tryck för att pressa vattnet igenom bönorna. En americano kan ibland vara filterkaffe.
Antoccino – Lika mängd mjölk och espresso
Antoccino görs med hälften espresso och hälften ångad mjölk.
Babyccino
Babyccino har inget med kaffe att göra förutom att namnet påminner om cappuccino. Det är en kopp ångad mjölk som kan tillsättas med kardemumma eller kakao.
Barraquito – espressodryck med likör och kondenserad mjölk
Barraquito är en kaffedrink som kommer från Teneriffa. Den görs med espresso som blandas med 1 msk kondenserad mjölk, 1 msk likör, 2 msk vanlig mjölk samt med lite citron och kanel på toppen.

Batch Brew
Batch brew är det vanligaste sättet att tillaga kaffe på genom att använda en kaffebryggare.
Black Eye
Black eye är ett starkare alternativ än Red Eye. En kopp svart kaffe blandas med två delar espresso.
Black tie – espresso med Thai-te, grädde och socker
Black Tie kaffe är en blandning av espresso, Thai te, socker, grädde, kondenserad mjölk och istärningar. Denna variant är en blandning av en koffein-förstärkning och en avkopplande dryck.
Brevé Espresso
Brevé espresso görs genom att ta en espresso och fylla på med hälften ångad mjölk och hälften ångad grädde.
Bulletproof Coffee – kaffe med smör eller olja
Bulletproof coffee, även butter coffee, görs genom att brygga kaffe som sedan hälls i en matberedare och blandas med smör och olja på högsta hastighet i 30 sekunder eller tills kaffet liknar en latte. Detta är en populär variant bland de som följer Keto-dieten.

Butter Coffee
Se Bulletproof coffee.
Cà Phê Trứng
Se Egg coffee.
Cafe au Lait – presskaffe med skållhet mjölk
Cafe au lait är en kaffe med mjölk-variant. Den här görs med hälften av kaffet pressat i en kaffepress, istället för espresso, och blandas sedan med skållhet mjölk, istället för ångad mjölk.
Café bonbon
Café bonbon, eller café condensada, gjordes populär i Valencia i Spanien och görs med espresso och kondenserad mjölk. Den asiatiska versionen av drycken görs på bryggkaffe och kondenserad mjölk.
Café Borgia – starkt kaffe med apelsinskal
Café Borgia är namngett efter staden i södra Italien och även från en ökänd spansk-italiensk familj som med rötter från 1400-talet. Kaffet görs med starkt italienskt kaffe med rivet apelsinskal. Att det är just apelsinskal i kaffet kan förklaras med att familjen är från Valenciatrakten i Spanien som är känd för sina fantastiska apelsiner. En variant av denna kaffedryck är starkt italienskt kaffe med apelsinskal, blandat med varm mörk choklad med vispad grädde. En annan variant är att man kokar kaffe och blandar ner florsocker med chokladsmak och tillsätter vaniljsocker och rivet skal.

Café con Hielo – spanskt iskaffe
Café con hielo, eller ice shot, är en iskaffe som man gör själv genom att ta varmt kaffe och hälla över isen. I Spanien är detta en vanligt alternativ, man beställer helt enkelt kaffe och is, kan vara en cortado eller café con leche, kaffe med mjölk, du bestämmer själv vilken kaffevariant du vill ha och häller över isen och njuter en varm sommardag.
Café Condensada
Se Café bonbon.
Caffé Corretto
Caffé correcto betyder korrekt kaffe, är en italiensk dryck som består av espresso och en del likör.
Caffé Crema
Caffé crema är en long drink, vilket innebär att utvinningsprocessen är längre än en vanlig espresso, vilket gör att det är mer koffein i en long drink än en short drink (som espresso).
Café Cubano – Kubansk espresso
Café Cubano, även kallas cafécito, Cuban pull och Cuban shot, är en typ av espresso som kommer från Kuba. En del tycker att det smakar bittert, och sötas då ibland med brunt socker.
Café de Olla – En mexikansk kaffedryck med kanel
Café de olla, kommer från Mexiko och betyder kaffe från lerkruka, då det var så den gjorde enligt tradition. Kaffet görs med kanelstänger för smak och en hälsosam bonus. De dricks fortfarande ur lerkoppar, gärna med färg och mönster på. Ibland serveras kaffet även med kanelstänger i, ofta när café de olla serveras som en cappuccino, då används stängerna som skedar.

Café del tiempo
Se Cortado.
Café largo
Se Caffé Lungo.
Café Viennois
Se Espresso con panna.
Caffé Lungo
Caffé Lungo, också Café Largo, är kaffe som bryggs på en espressomaskin och skiljer sig från espresson genom att bryggas lite längre. Lungo liknar mer det svenska bryggkaffet.
Caffé Marocchino – med mjölkskum och kakao
Caffé Marocchino, är en kaffe gjord på espresso, kakaopulver och mjölkskum, i vissa regioner i norra Italien serveras den även med tjock varm kakao, precis som varm Nutella i drycken.
Café Miel
Café miel (honungskaffe), eller cafe con miel, är en kaffe gjord med honung, mjölk, vaniljextrakt, kanel och muskot. En enkel dryck att göra som ger munpaletten många söta smaker.

Café Rapido y Sucio – espresso med choklad eller mockasirap
Café Rapido y Sucio , betyder en snabb & smutsig, består av tre espressoshots och toppas med choklad eller mockasirap. Rapido y sucio skiljer sig från en café mocha då den inte har mjölk eller vatten i.
Café Solo
Se espresso.
Cafecito
Se Café Cubano.
Caffé al Limone
Se Espresso romano.
Caffé Canarino
Se Espresso romano.
Caffé Medici – dubbel espresso med choklad och apelsin
Caffé Medici, är en doppio (dubbel espresso) som hälls över chokladsirap och apelsinskal och toppas oftast med vispgrädde.
Caffe Touba
Caffe Touba, är en typisk senegalesisk kaffedryck som görs genom att blanda Arabicabönor med en stark och specifik smak som sedan får ligga och dra med kryddnejlika och peppar från Guinea. Detta kaffe hittas främst i Senegal och serveras normalt sätt med socker.

Caffé Zorro
Se Doppio.
Canned coffee – japanskt kaffe på burk
Canned coffee, kaffe på burk är ett populärt sätt att dricka kaffe på i Japan när man är på språng. Kaffet på burk är färdigt att drickas på en gång och säljs både i butiker i Japan men även i deras varuautomater med tillgång dygnet runt.
Ca Phe Sua Da – Vietnamesiskt krämigt iskaffe
Ca Phe Sua Da är Vietnams svar på krämig iskaffe. Denna dryck görs på kaffe bryggt i en presskanna och blandas med sötad kondenserad mjölk. Häll kaffet blandat med några teskedar av den kondenserade mjölken över några isbitar i ett glas.
Cappuccino – populär italiensk frukostdryck
Cappuccino är en italiensk kaffedryck, som traditionellt sätt gjord på en tredjedels espresso, en tredjedel varm mjölk och en tredjedel mjölkskum. I Italien är den särskilt populär till frukost.
Carajillo – likörkaffe med is
Carajillo, även Varajillo, är ett likörkaffe som görs genom att först kyla ner glas som sedan espresso hälls ner i och iskuber och likör hälls över. Drinken görs på olika sätt beroende på ställe, i Murcia görs en carajillo på konjak och med kanel, medan i Katalonien görs den med rom och serveras i ett högt glas.

Cascara Coffee – koffeinsnål dryck gjort på soltorkade kaffebönor
Cascara coffee, är en variant där skalet (cascara är spanska för skal) och fruktköttet från kaffebäret soltorkas och rostas. Denna dryck liknas mer vid te då det endast är sju procent av koffein i den jämfört med en vanlig kopp kaffe.
Chai Latte – Söt och kryddig dryck från Indien
Chai latte, är en söt dryck som görs på skummad mjölk, svart te och blandas med olika kryddor som kanel, socker, ingefära och kardemumma. Kryddorna varierar från kafé till kafé där många gör sina egna speciella blandningar. Drycken hade sin början i Indien för tusentals år sedan, men blev populär i sin moderna tappning för runt 20 år sedan. Egentligen är detta inte ens en kaffe, men då namnet liknar café latte är det bra att särskilja dessa två.
Chemex
Chemex, pour over, är precis om Aeropress eller Fransk pressen en specifik kaffemaskin. Chemex är en glaskanna och en filtertratt som sätts uppepå kannan och där man häller hett vatten över de malda bönorna.

Coffee Milk – söt mjölkdryck med kaffesmak
Coffee milk, är en dryck som består av mjölk med kaffesmak. Kan liknas vid chokladmjölk men har coffee syrup, kaffesirap istället för kakao. Kaffesirap görs genom att pressa vatten och socker genom malet kaffe.
Cold Brew- kallbryggt kaffe
Cold brew, eller kallbryggt kaffe, innebär att man blötlägger grovmalda bönor i kallt vatten under ett par timmar. Det är inte detsamma som iskaffe som är kylt bryggkaffe. Vissa smakprofiler som bitterhet framhävs av höga temperaturer, som undviks vid kallbryggning. Här tas istället de söta aromerna fram och är perfekt till en varm sommardag.
Cortado – enkel espresso med ångad mjölk
Cortado, Gibraltar eller café del tiempo, består av en del espresso och ungefär lika mycket ångad mjölk. Denna dryck hittas ofta i Spansktalande länder som Spanien och på Cuba, men även på andra ställen som Portugal. Cortado kommer från “cortar” som betyder att dela. I detta sammanhang kan man säga att mjölken delar kaffet.
Cuban Pull
Se Café Cubano.
Cuban shot
Se Café Cubano.
Dalgona – Koreansk snabbkaffedryck
Dalgona är en koreansk kaffedrink som består av snabbkaffepulver, socker, vatten och mjölk. Denna krämiga kaffevariant blir allt mer populär och är enkel att göra hemma.

Dead Eye
Dead Eye, eller Dripped Eye är en fjärdedel svart kaffe med tre delar fjärdedelar av espresso.
Doppio
Doppio, också kallad caffé Zorro, är dubbel mängd espresso.
Double Double – två grädde och två socker
Double Double, är ett typiskt kanadensiskt uttryck och innebär en kopp kaffe med två grädde och två socker. En double double är starkt associerad med deras snabbmatskedja Tim Hortons.
Drip Coffee
Se filter coffee.
Dripped Eye
Se Dead eye.
Egg coffee – Vietnamesiskt kaffe med äggula
Egg coffee, cà phê trứng, är en vietnamesisk kaffedryck som görs på äggulor, socker, kondenserad mjölk och bryggkaffe.

Espresso
Espresso, även café solo, är inte en typ av rostning eller böna, det är sättet kaffe görs på i en espressomaskin. Kaffet skapas genom ett högt tryck där det nästan kokande vattnet tvingas igenom finmalet kaffe i upp till 30 sekunder. Ska serveras i en liten porslinskopp.
Espresso con Panna
Espresso con panna, också känd som café Viennois och Vienna coffee, är en lite äldre variant av en latte eller cappuccino. Här blandas espresso med vispad grädde på toppen. Serveras ofta med lite choklad pudrat över grädden.

Espresso Macchiato
Espresso Macchiato (fläckad på italienska) har namngetts efter märket som görs genom en virvel av skummad mjölk när den doppas i en espresso.
Espresso Roberto
Espresso Roberto, är en doppio med en liten mängd ångad mjölk vid sidan av.
Espresso Romano – med citronjuice och socker
Espresso Romano, Caffé canarino, Caffé al limone, kommer troligen från Giugliano i Italien där kaffet är deras signaturdrink. Detta kaffe görs genom att ta en del espresso med en citronskiva eller citronjuice och en tesked socker. Citronskivan kan ibland även vara kanderad. Den serveras lika ofta varm som kallt och med eller utan mjölk. Vissa kaféer tillsätter även anis i drycken eller likör gjord på anisfrön.

Espresso Sara
Espresso Sara görs genom att blanda en espresso med kallt vatten.
Espresso Tonic
Espresso Tonic består av en doppio (dubbel espresso), tonic och is. Detta kan sedan toppas med apelsinjuice, råsocker och saffran för en tjusigare variant.

Filter Coffee
Filter coffee, också drip Coffee, är den vanligaste sättet att brygga kaffe på. Det görs i en vanlig kaffebryggare eller i till exempel en Chemex.
Flat White
Flat white är ungefär som en cortado, en del espresso och en del ångad mjölk, men brukar ha ännu mer ångad mjölk än cortado. Flat White kommer från Australien och börjades att bryggas där under 1980-talet.
Frappé – traditionellt grekiskt iskaffe
Frappé kommer från Grekland och är landets nationaldryck. Den skapades 1957 har och sedan dess blivit populär i många länder. Denna iskaffe görs av två teskedar snabbkaffe, is och socker som blandas med lite vatten. Kaffet blandas med socker och lite vatten som sedan hälls i ett kallt glas och fylls med kallt vatten och is.

Freddo Espresso
Freddo Espresso är ett skumtäckt iskaffe som gjorts på espresso. Denna kaffedryck finns att hitta överallt i Grekland.
Freddo Cappuccino
Freddo Cappuccino görs som en Freddo Espresso men i slutet tillsätts skummad- och gräddmjölk.
French Press
French press, fransk press, är ett sätt att brygga kaffe på. Med en fransk press så pressar man ut kaffets oljor genom filtret. Detta sätt att göra kaffe på är enkelt och smidigt om det endast behövs en eller ett par koppar kaffe.
Gafeh Rom
Gafeh Rom, görs genom att hälla svart kaffe över kondenserad mjölk.
Galão
Galão är en kaffe från Portugal med en fjärdedel espresso och resten skummad mjölk och serveras i ett högt glas.
Geisha Coffee
Geisha Coffee, eller Gesha coffee är känt för sin unika smak av blommiga och söta toner. Detta kaffe kommer från Etiopien och är ett av de mest exklusiva i världen.
Gibraltar
Se cortado.
Green coffee
Green coffee görs på gröna orostade bönor. Grönt kaffe är som ett örtte med en mindre mängd koffein. Görs genom att koka de gröna kaffebönorna i vatten.

Guillermo
Guillermo är en espresso med is och en skvätt mjölk.
Gunfire Coffee
Gunfire coffee är kaffe med en skvätt rom. Ibland är en Gunfire dock rom och svart te.
Ice Shot
Se Café con hielo.
Immersion Coffee
Immersion coffee, är en manuell bryggningsmetod. Detta kan göras med en fransk press eller en Aeropress. Med denna variant kontrollerar du vattentemperaturen, storleken på kaffebönorna och tiden som bönorna och vattnet integrerar.
Indian Filter Coffee
Indian filter coffee, även kallad Kaapi och Mysore Filter Coffee, är en söt mjölkig kaffedryck som görs genom en blandning av mörkrostade bönor och cikoria. Cikoria används även som kaffesurrogat.

Irish Coffee- Dessertkaffe med whisky, socker och grädde
Irish coffee, är en klassiker, en kaffedrink som oftast serveras till efterrätt. Den görs på svart kaffe blandat med Irländsk whisky, farinsocker och lättvispad grädde. Kaffet skapades på Irland under 1940-talet för att värma turisterna.
Iskaffe
Iskaffe, är avkylt bryggkaffe. Gör en kanna bryggkaffe som du ställer i kylen tills kallt, tillsätt is och kanske en skvätt av mjölk eller socker.
Japanese Iced Coffee
Japanese iced coffee, är en variant av café con hielo eller iskaffe, men som istället görs genom att brygga kaffet rakt på isen.
Kaapi
Se Indian filter coffee.
Kaffe Karlsson – Sveriges variant på Irish Coffee
Kaffe Karlsson är en variant på Irish coffee och består av bryggkaffe, apelsinlikör och annan likör (kakao- kaffe eller gräddlikör) samt löst vispad grädde. Till topping kan man strössla lite kaffepulver eller chokladströssel.

Kaffekask – kaffe med konjak
Kaffekask, kaffegök eller uddevallare är en blandning av kaffe och brännvin eller konjak.
Kaffe Latte
Kaffe latte, liknar en cappuccino men består av en tredjedel espresso och två tredjedelar varm mjölk. Oftast serveras den med ångad mjölk och pudrad med kanel, kakaopulver eller brunt socker.
Kopi Susu Panas – Malaysianskt starkt kaffe med kondenserad mjölk
Kopi Susu Panas, kommer från Malaysia och görs genom att hälla väldigt starkt bryggt kaffe ner i kondenserad mjölk.
Kopi Luwak – indiskt lyxkaffe
Kopi Luwak, (Luwak coffee), eller Sibetkaffe, är en variant av kaffeböna som görs med hjälp av enzymer i matsmältningssystemet hos indiska palmmårdar. Resultatet blir att kaffebönorna blir utan de normala bittra ämnen som bönorna brukar ha. Denna böna är en lyxprodukt och bland det dyraste i världen.
Latte Macciato
Latte Macciato, är en vanlig kaffe på kaffekedjor. Den består av en tredjedel eller halva koppen med ångad mjölk och resten espresso.
Lazy eye
Lazy eye, här används koffeinfritt kaffe som blandas med en del espresso.
Long Black
Se Americano.
Manilo
Manilo är en espresso med lite grann mjölk, inte mer än 100 ml mjölk till en espressoshot.
Melya
Melya är en kaffe med chokladpulver och honung och ibland tillsätts grädde.
Mazagran – iskaffe med rom, is och citron
Mazagran, har druckits sedan 1800-talet och kommer från Algeriet. Det är ett iskaffe som görs genom att hälla starkt, varmt kaffe över is, vanligen i ett högt och smalt glas. Ibland blandas det i rom eller citron- eller mintdroppar beroende på var man befinner sig. De portugisiska och katalanska versionerna är att espresson hälls över is med citron. I Österrike serveras kaffet med rom och tas gärna i ett svep.

Mocha – med varm chokladsås och mjölk
Mocha eller Mocka är en del espresso och en liten del varm choklad eller varm chokladsås som toppas med ångad mjölk och mjölkskum. Drycken blir len som silke och gillar du ditt kaffe söt är detta en perfekt kombination. Lite som en efterrätt i kaffet.
Mochaccino
Mochaccino är en espresso med ångad mjölk och lite chokladpulver.
Mysore
Se Indian filter coffee.
Nitrokaffe – en krämig coldbrew
Nitrokaffe är oftast gjord från en cold brew och blandas med kvävgas och serveras. Denna variant liknar mer en Guinness när den serveras då drycken är skummig och krämig, den serveras också från kran precis som öl.

Palazzo – dubbel espresso med söt grädde
Palazzo består av dubbel mängd espresso som kyls ner direkt efter bryggningen och blandas med sötad grädde.
Pharisäer – med dubbelshot rom och vispgrädde
Pharisäer är en kaffedrink som består av svart kaffe, dubbel shot av rom som sedan toppas med vispad grädde.
Piccolo Latte – med ångad och skummad mjölk
Piccolo betyder liten på italienska, är en espresso som blandas med två delar ångad mjölk och som toppas med en liten del skummad mjölk.
Pocillo – en mindre kopp kaffe från Sydamerika
Pocillo är ett sydamerikansk kaffe. Detta kaffe definieras av dess lilla storlek, vanligen hälften så stor som en vanlig kopp kaffe – ibland även en fjärdedel så stor. Pocillo har speciella muggar som kallas för ‘tacitas de pocillo’ och används också när man dricker kaffe som café cortado och café cubano.
Pour over
Se Chemex.
Red eye – bryggkaffe med espressoshot
Red eye, är en del svart kopp kaffe med en del espresso. Perfekt när du behöver hålla dig vaken lite längre eller bli mer pigg på morgonen. Namnet kommer av nattflyget mellan USAs västkust till New York.
Red Tie – kryddigt thailänskt iste
Red tie är en dryck som görs genom att blanda traditionellt Thai iste som är en kryddig och söt blandning av svart te, apelsinblomsvatten, stjärnanis, krossad tamarind, socker, kondenserad mjölk och espresso.
Ristretto
Ristretto är en variant av espresso med samma kaffemängd men hälften av vattnet, brukar vara starkt.
Rüdesheimer Kaffee
Rüdesheimer Kaffee, är en variant av Pharisäer. Här blandas kaffe med konjak och toppas med vispad grädde.

Shakerato
Shakerato, är en iskaffe som görs genom att skaka espresso och iskuber tillsammans.
Sibetkaffe
Se Kopi luwak.
Svart kaffe
Den enkla, gamla hederliga varianten av kaffe som du kan få genom bryggkaffe, kokkaffe eller vilken annan kaffemaskin som du kommer över.
Svart kaffe med mjölk eller grädde
Svart kaffe med mjölk eller grädde är en vanlig kopp som många tar för att få bort bitterheten eller bara att få kaffet till en mer drickvänlig temperatur.
Turkiskt Kaffe – finmalt kokta kaffebönor med socker
Turkiskt kaffe är gjort genom att upprepade gånger koka finmalda kaffebönor med socker. Det gör kaffet till en skummande drink. En traditionell kaffe från Turkiet görs i en cezve eller en liten kopparkanna med ett långt handtag.

Uddevallare
Se kaffekask.
Vienna Coffee
Se Espresso con panna.
Vietnamese Coffee – med vatten och kondenserad mjölk
Vietnamese coffeee, är helt enkelt kaffe som gjorts på malt Vietnamesiskt kaffe som blandas med kondenserad mjölk och vatten som nästan har kokats upp.
Vacuum Coffee
Vacuum Coffee, är en kaffebryggare med två kamrar där ångtryck och gravitation producerar kaffet.
Varajillo
Se Carajillo.
Yuenyeung – Med Hongkong milk-tea, mjölk och socker
Yuenyeung, är en kaffedryck från Kina och görs genom tre delar kaffe och sju delar Hong-Kong style milk tea – som är en blandning av flera olika svarta téer, mjölk och socker.