Runt 1598 dök ordet “coffee” upp som ett ord i engelska språket. Då hade redan holländarna börjat använda ordet “koffie” som i sin tur lånats in från ottomanska turkiskans “kahve” som i sin tur har sitt ursprung i arabiskans “qahwa” vilket anspelar på själva bryggningsprocessen. Det fullständiga begreppet lyder i sin helhet “qahhwat al-bun” som kan översättas med “bönans vin”. Denna metod att framställa drycken har sina rötter i Kaffa, Etiopien, där de lokala munkarna framställde denna ädla dryck från bönorna som man nyss upptäckt. Visste du förresten att det svenska ordet ”fika”, egentligen bara är en omskrivning av ”kaffi” – dvs kaffe?
Således börjar historien i trakterna kring Etiopien och Sudan men kaffebönorna har spridits runtom i världen och odlas nu i cirka 70 länder över hela världen. I denna artikeln går vi inte in på alla länderna utan koncentrerar oss på topp 10, det vill säga de länder som producerar mest kaffe. En annan lista kan vara vem som producerar bäst kaffe men det är väldigt subjektivt så den listan får avspegla vad vi tycker!

Kaffe är en av världens mest omsatta råvaror som i dagsläget ligger på plats två, efter olja. De länder som producerar kaffe har en sak gemensamt och det är att de ligger i tropikerna, vilket tydligt framgår av vår lista nedan. Så häll upp en kopp kaffe och häng med på en resa runt världen – vi kommer visa dig mer av Sydamerika, Asien och Afrika!
Så, vilka är världens 10 största kaffeproducerande länder?
10. GUATEMALA (204 000 TON)
Guatemala, som är ett land i Centralamerika, hamnar på tionde plats på listan och här är förutsättningarna för kaffe perfekta; rik vulkanjord, låg luftfuktighet, sol och svala nätter. Ett riktigt bra kaffe från Guatemala är Cobán. Detta kaffe har mörk chokladsmak, noter av hasselnöt och med inslag av mörka frukter.
9. MEXICO (234 000 TON)
Strax norr om Guatemala ligger Mexico som tillhör Nordamerika. På senare år har man ökat sin produktion av kaffe och nu ligger man på plats nummer nio. Man kanske inte direkt förknippar Mexiko med just kaffe men här produceras kaffe med eleganta, delikata toner och en fin syra. “Kroppen” går från medium till lätt.
8. UGANDA (288 000 TON)
Kaffe växer naturligt i Ugandas regnskogar och det är då främst robustabönan som finns här naturligt. På senare år har man introducerat den lite mer gångbara Arabicabönan som gjort succe och blivit lite av en specialitet i landet.
7. INDIEN (348 000 TON)
Vi tar ett skutt över till Asien och hamnar i Indien som kanske är mest känt för sin fina teproduktion. Att Indien har blivit en stor producent av te är främst en konsekvens av kaffebladspesten som drabbade området på 1870-talet. Många bönder fick växla om och ersatte därför många av sina kaffebruk med teplantager. Traditionellt odlar man Arabica men från sekelskiftet är majoriteten av deras gröda nu robusta vilket utgör 60% av Indiens totala produktion.
6. HONDURAS (348 000 TON)
Nu är vi tillbaka i Centralamerika och här ligger det lilla landet Honduras som producerar lika mycket kaffe som Indien men som under goda år kan öka produktionen med ytterligare 6000 ton.
Klimatet i Honduras har påminner om både Costa Rica och Guatemala vilket är idealiskt för kaffeodling. Tidigare har landets infrastruktur försvårat export av kaffet men i takt med att detta förbättras ökar exporten av det eftertraktade kaffet.
5. ETIOPIEN (384 000 TON)
Etiopien, kaffets vagga, hamnar på femte plats och här blomstrar Arabica-kaffet på de höga höjderna. Idag utgör handeln med kaffe hela 10% av Etiopiens BNP!

4. INDONESIEN (660 000 TON)
På fjärde plats hittar vi Indonesien vars anor inom kaffeodling går så långt tillbaka som till slutet av 1600-talet. Under den nederländska kolonialtiden introducerades kaffet på ön Java som blev den första platsen där kaffe odlades i Indonesien. Java-kaffe är känt för sina mogna träiga och jordnära smaker med rik, full kropp och söt syra. Uttrycket “En kopp Java” härstammar härifrån.
3. COLOMBIA (810 000 TON)
De flesta förknippar nog Colombia med kaffeodlingar och kaffeproduktion. Kaffet håller genomgående hög kvalitet och många uppskattar dess aromatiska, milda och fruktiga smaker. Som ett led i arbetet för hållbarhet så återinvesterar exempelvis den ideella organisationen Café de Colombia sina vinster till förmån för lokala kaffebönder.
2. VIETNAM (1 650 000 TON)
De senaste åren har Vietnam markant ökat produktionen av kaffe och är nu världens andra största producent av kaffe med svindlande 1,65 miljoner ton. Detta gör att kaffe är landets näst mest exporterade råvara efter ris. Efter en reform 1986 är landet en av världens mest konkurrenskraftiga odlare av robusta. Reformen innebar, i korthet, att man släppte fram privata företag vilket ledde till en kraftig tillväxt – något som andraplatsen på listan bevisar.

Vilket land producerar mest kaffe i världen?
1. BRASILIEN (2 590 000 TON)
Sydamerikas gigant Brasilien toppar ohotat listan med sina 2.59 miljoner ton kaffe. Landet har stolta anor som kaffeproducent och man har faktiskt toppat nationsligan som världens ledande kaffeproducent i 150 år. En tredjedel av världens kaffe odlas och produceras här och kaffet anses som mjukt med en söt doft och arom.
Nu när vi har avslöjat alla, kan vi också illustrera med en världskarta. Några andra länder som kan nämnas är Peru, Kenya och, kanske något otippat, Kina.
